tisdag, november 13, 2012

Dubbelmoral

Hela 78 procent av svenskarna säger sig gilla bönderna - men köper allt mindre svenskproducerad mat. Hur går den ekvationen ihop. Varken politiker eller konsumenter verkar förstå att de höga kraven och kostnaderna driver bönderna till konkurs. Och konkurs för en bonde innebär att behöva lämna generationers arbete och hem bakom sig. Antingen kräver vi god djuromsorg - vilket jag förstås stödjer! - och så betalar vi för det. Eller så får vi inse våra begränsningar och helt enkelt låta bönderna konkurrera precis som all annan affärsverksamhet.

Lite siffror från ett seminarium våren 2009. I Danmark bor 5 miljoner människor och producerade då 25 miljoner (!) grisar. I Sverige bor 10 miljoner människor och producerade då 3 miljoner grisar vilket var 2 miljoner för många. Grisbönderna försattes i konkurs på löpande band - tre första månaderna 2009 en grisbonde om dagen.

Det är inte bara det att konsumenten inte väljer svenskt i butik - inte heller restauranger, skolmatsalar eller äldreboenden väljer svenskt. I Danmark kräver man danskt i storhushåll - i Sverige billigt. Vad är det för lojalitet med gemensam värdegrund och inhemsk produktion.

En annan aspekt är att i Sverige är det bonden som ansvarar för att kontrollera sjukdomar som salmonella. I Danmark är det inte lika höga krav - där kontrolleras köttet först senare eller inte alls och då tar sjukvården kostnaden när folk blir sjuka. Svenska bönder betalar alltså individuellt en kostnad som i andra länder betalas av skattebetalarna.

Men framförallt är jag så tagen av att ingen utanför bondesfären uppmärksammar detta. Bönderna står inte bara för mat utan även för arbetstillfällen och kulturvärden. Men samma majoritet som säger sig gilla bönderna verkar ha väldigt svårt att inse det.

5 kommentarer:

Märtha Jonsson sa...

Mycket intressant skrivet. Problemet är ju hur skall man få konsumenter att verkligen inse alla dessa fakta.
Ingen annan yrkesgrupp skulle acceptera att så många skulle bli arbetslösa inom deras kår utan ramaskri och opinion!!!

Alex sa...

Ett mycket bra inlägg med mer djupgående info än vad artikeln tar upp. Reagerade också som du, "vad håller vi på med!?". Man upphör aldrig att förvånas över hur mycket pengar styr...

Elina Jonsson sa...

så himla sant. alla andra yrkesgrupper skulle strejka - men om bönderna strejkar så mister de bara en ännu större del av marknaden. det skulle behövas starka och karismatiska personer som verkligen tar sig fram i media och belyser frågan. men vem..?

tack alex - glad att jag kunde fördjupa ämnet en aning. statistiken är verkligen häpnadsväckande och läsvärd. men som sagt det var ett seminarium 2009 så det finns färskare siffror nu.

pengar styr onekligen våra val - frågan är bara vad folk lägger de sparade slantarna på istället. man tycker svenskt kött eller mjölk är dyrt men reagerar inte på kilopriset på alkohol, chips eller godis...

linda sa...

fantastiskt!! håller med helt. förstår inte logiken. t o m mina föräldrar som kommer från bondefamiljer är inte lojala mot svenska produkter. försöker tappert förstå deras resonemang men icke.

Elina Jonsson sa...

nu blev jag helt matt. kanske dela bloggy med dem..?

kanske bönderna behöver lansera en kändiskampanj..? kanske försöka få journalister att förstå..? kanske en ny jordbruksminister..? kanske... dono.

det är ju bara en så himla enkel ekvation - förstår inte att folk inte förstår.