onsdag, november 28, 2012

En ohållbar ekvation

Brännpunkt idag om att svensk lagstiftning kräver att bönderna står för världens bästa djuromsorg - medan kommun och landsting storhandlar utländsk mat producerad under helt andra villkor. Som jag skrivit tidigare så tycker jag förstås att djuren ska ha det så bra som bara är möjligt - men om den kostsamma djurhållningen innebär konkurs för Sveriges bönder blir ekvationen ohållbar. Det innebär ju att de djur som har det bra blir allt färre samtidigt som djur som föds upp enligt mer marknadsanpassade förhållanden blir allt fler.

Tänker på dioxinskandalen när tyskt kött innehöll gifter. Kanske inte världens högsta doser men vad händer. Ryssland, Kina och Sydkorea ser sin chans att stoppa importen och gynna den inhemska marknaden. Sverige ser sin chans att öka importen och pressa priserna. Helt seriöst så serverades det tyska dioxinköttet till dagisbarn (fö mkt läsvärd och kort artikel!). Vad säger det om vår syn inte bara på djuren utan även på barnen..?

2 kommentarer:

lindaloranga sa...

det är rent ut sagt SKAMLIGT att kommuner och landsting köper utlänsk mat. Om inte staten går först, kommer hushållen aldrig ändra sitt beteende.

Elina Jonsson sa...

eller hur..!!