onsdag, april 13, 2011

Om valfrihet

Ingenting är svart eller vitt. Idag på lunchen diskuterade vi friskolor och insåg att vi saknade givna svar. Så nu - ännu ett citat från Gudrun Schymans talibantal. Trots allt Dagens rekommenderade läsning.

"Här som på många andra punkter skiljer vi oss från högern som säger att de folkvalda, politikerna inte ska bestämma. Högern säger att politiken inte ska lägga sig i. Att du själv kan och att du själv ska bestämma din väg genom livet. Som kund och konsument. Din uppgift är att välja. Och att välja rätt!

Det låter lockande: Du ska bestämma själv! Visst vill jag det, också, men inom rimliga gränser. Jag vill inte träffa val som utestänger andra människor från att göra sina val.

Jag vill inte kunna välja en "bra" skola till mina barn om jag vet att det för med sig att andras barn får gå i en sämre. Jag vill inte att min rätt till bostad ska föra med sig att andra saknar tak över huvudet. Det finns ett värde för mig, som människa, att veta att jag lever på ett sådant sätt att också andra har det bra. Det finns ett värde för mig att slippa kliva över lik på vägen till jobbet. Det finns ett värde för mig att slippa se människor som rotar i papperskorgar eller sover på parkbänkar. Det finns ett värde för mig att veta att människor, så långt jag kan överblicka, lever väl."

7 kommentarer:

Natasa sa...

Oh vackert. Träffade henne under 1 maj i Helsingborg ett år. Hon talade då för Vänsterpartiet. Men extremt karismatisk.. och rolig, men framför allt politiskt kunnig.

Elina Jonsson sa...

karismatisk rolig och kunnig - vilken härlig sammanfattning..!

Lotta Losten sa...

Hon är sannerligen mycket bra och har alltid tänkt igenom noga varför hon tycker som hon gör, vilket får henne att att kännas så stabil.

Vibeke sa...

Grym retoriker.

Men om orden tar henne till Rosenbad någon gång, hur vill hon trolla? Hur vill hon styra och förändra så att samhället blir perfekt?

Kan givetvis inte låta bli att tänka så här "ju godare vi kan framstå på den politisk nivån - desto egocentriskare kan vi agera i den privata".

Om med vi syftar jag på alla. Den verkliga revolutionen sker inom oss - när vi sträcker ut handen till grannen. Och om det är denna makt hon vill förändra är retoriken sannerligen god.

Elina Jonsson sa...

lotta - i agree. just det att hon så noga tänkt igenom varför hon tycker som hon gör - gör att hon enkelt kan parera motfrågor och motargument. humorn blir sen pricken över i :)

vibeke - det var precis det som var grunden till vår lunchdiskussion. varför man väljer och hur man väljer. vilka val som är bra kortsiktigt och långsiktigt och hur bra man är på att se följderna av sina val. lika intressant som det är svårt..!

precis som hon sa i sitt tal så vill inte jag heller att mina val ska leda till att jag får gå över lik för att nå dit jag ska. däremot inte sagt att jag har lösningen för hur jag ska undvika det. som jag ser det har schyman och jag liknande mål men olika vägar dit.

allt det där med politikerförakt och makten korrumperar och så - det är en annan diskussion då jag upplever schyman som en genuint engagerad politiker. om hon lever som hon lär i praktiken låter jag vara osagt. visst har hon haft en del skelett i garderoben ;) - vem har inte det - men samtidigt har hon hanterat dem relativt väl.

själva essensen - den verkliga revolutionen inom oss - är förstås det allra svåraste och också det mest intressanta. oavsett vad man tycker och tänker om någon annan är det bara sig själv man kan förändra. inspirerande människor är för mig katalysatorer för att förstå mig själv. ingen är komplett eller perfekt men om en person kan få mig att utvecklas så är ju det oerhört värdefullt.

att vilja och kanske framförallt våga se sina medmänniskor är inte alltid så lätt. därför är det intressant att reflektera och fundera över olika förhållningssätt och låta sig inspireras av andra.

Vibeke sa...

Word!

Och nu skriver jag inte för att ha sista ordet :) Men bara for the record. Jag syftade absolut inte på skeletten. (Kasta glas i stenhus osv..) Inte heller på politikerförakt. Ville bara understryka att kampen mot dåliga strukturer (eller för det bästa samhället) i storpolitiken kan skapa ett alibi för gräsrötterna. En samhällskultur där vi liksom tycker att det är staten som ska städa upp liken.

Nu åker elinaelinaelina förresten upp på bokmärkesraden. Shit, fatta vad tid jag kommer spara :)

Elina Jonsson sa...

hahaha det var på tiden med bokmärke :)

ah nu förstår jag vad du menar och håller helt med dig på den punkten. ibland slås jag av hur genuint ohjälpsamma och passiva många svenskar är och tänker att det beror på att de är så vana vid att nån annan - via staten - ska agera. vilket är väldigt synd och helt klart baksidan av schymans framsida.

spännande ämne det här du :)