torsdag, februari 12, 2009

Balkong med plåttak


Natten till igår vaknade jag av en överraskning. Tydligen har min balkong ett plåttak. Ösregnet smattrade så jag knappt stod ut. Snart hade jag fattat det svåra beslutet att sova med öronproppar. Svårt därför att det är en säkerhetsrisk. Allt kan hända och då måste man vakna. Annars har jag lärt mig sova med ljuden från Gori.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Elina!
Jag läste mycket på olika siten
om Ryssland och Georgia på de sista dagar. Det gäller om en artikel som skrev A.Epifantsev. Jätte spetsig, samtidigt finns sanningen, men kommentarer glader inte heller. Olika människor bråkades där jätte o gärna...
Om regnet. Jo, det behövs att vänja dig. Det är caucasisk krig o dom är ganska speciella... vendetta på italienska...
kanske grymma orden MEN svarta/illa blod måste gå bort. Förstår att säger grymt men dom är blodtörstiga mot varandra ännu idag. Men bara mot varandra!
Jag håller tummarna för dej.
Gå inte ut på gatan i mörkret bara.
Mvh Alexander

Elina Jonsson sa...

säkerhetsriskerna är snarare relaterade till el och gas än till överfall - så jag är trygg ute på stan även när det är mörkt :) men tack för din omtanke!

Anonym sa...

Vet du vad, på sanningen att säga, jag är inte nöjd heller hur funkar o behandlar kreml.
Alla nådde sina målen.
America visade att rysk militär ej så kraftig.
Saakashvilli "rensade fält".
Ryssarna började renovera vapnen.
Och bara jag sitter här o frågar mej själv, varför blev jag påtvingad nu betala skott för att tillverka en tank i stället fem väggbyggmaskiner. Jag vill ju inte kriga utan putsa snö maskinelt.
Svårt att leva här o veta att alla är rädd när ryssarna börjer göra vapnet. Så jobbigt ska du veta.
Mvh Alexander

Elina Jonsson sa...

apropå ryssland-georgien-konflikten så begick båda parter krigsbrott under kriget. ryssland skulle heller aldrig vara så starkt om det inte vore för EUs tysta stöd och hela [väst]världens överkonsumtion av energi.

hoppas att du använder dina tankar om ryssland till något konstruktivt. finns fina ryska människorättsorganisationer att engagera sig i - YHRM tex.

Anonym sa...

Elina, här finns sanningen:

http://stock.rbc.ru/demo/cb.0/intraday/?sort=LONG_NAME&dir=ASC&v=r_ok

http://stock.rbc.ru/demo/cb.0/daily/JPY.rus.shtml?show=1Y

Och här också

http://rg.ru/2009/02/13/reg-privolzhe/direktor-anons.html

Det är resultat av världs isolering för Ryssland.

Och det är svensk menning

http://cornubot.blogspot.com/2009/01/strategiskt-overfall-pa-sverige.html

Dom, på YHRM, bestämmer ej så mkt... Tyvärr
Mkt fördomar tyvärr om Ryssland.
För att utveklas o göra uppfinningar till gröna energi måste man sitta i ett varmt hus fram för allt.
Mvh Alexander

Anonym sa...

Elina, här finns discussionen mellan georgiska o ryska samhälle

http://www.apn.ru/publications/comments21323.htm

Hoppas kommer consensus fram! :)

Anonym sa...

Hej Elina!
Jag heter Maria och surfade in på din blogg. Jag planerar åka till Georgien i slutet av maj på en kreativ/nånting resa. En vecka eller så.

Har du nåt tips på någon sevärdighet? Något vackert och spännande, haha, eller nåt. Något tips överhuvudtaget! Har aldrig varit där som du säkert förstår.

Elina Jonsson sa...

åh lyllos att för första gången få uppleva georgien..!

i tbilisi rekommenderar jag att gå upp till davidskyrkan på höjden - där fö stalins mamma och en hel del dignitärer är begravda - för att titta på utsikten. så partystråket vid chardingatan och givetvis hela långa rustaveligatan. tvärsöver gatan från macdonalds finns även ett mysigt pubstråk. till höger om macdonalds och uppåt finns apple store - ish - ;)

när den georgiska verkligheten blir alltför påtaglig smiter man in på prospero books där personalen är supertrevlig kaffet supergott och toaletten med georgiska mått superfräsch.

sen rekommenderar jag lokaltåget till gori. LOKALTÅGET. underbart. utsikten är breathtaking och - om du talar ryska vilket jag utgår från att du gör - så är georgierna på tåget minst halva behållningen.

i gori går man på stalinmuseet och promenerar sedan nerför stalingatan till stalintorget där man tittar på bombkratern och det gröna fiket. sen går man vidare förbi ombudsmannen och sen sport café. lite längre bort ligger FN-huset - dock inte UNHCR - och en liten bit till till en bro. tar man höger före bron kommer man förbi ett litet idrottsområde - där fö flyktingtälten stod efter femdagarskriget - och än en gång till höger och några hundra meter till så kommer man till marknaden och till höger igen så går man förbi teatern och landar på stalinmuseet.

givetvis skulle man kunna åka till en massa andra fina ställen i georgien men jag tror att en vecka i tbilisi inklusive en heldag i gori räcker perfekt. om man vill övernatta i gori är den lilla grottbyn uplistsikhe väldigt fin. gillar man att vandra kan man gå från gori - vilket tar ca 4 timmar om man trekkar. sen tar man lokalbussen hem ca 40 min. men det är lite långt om man bara stannar en vecka!

det ska även finnas ett infonummer man kan ringa för öppettider och allt möjligt. minns det inte på rak arm men fråga någon så att ni får det direkt ni kommer dit!

har inga bra boendetips. finns ett vandrarhem jag kan tipsa om men standarden är riktigt låg..

du ser - jag tar inte slut :) saknar georgien massor..!!

hör gärna av dig om hur det gick eller om du har nya tips till mig.

lycka till..!

liljor
elina

Anonym sa...

Gud vilket soft svar. Långt och utfördligt, precis vad jag önskade! Fastnade mycket för lokaltåget och prospero books. Älskar internet! Satt och googlade på Georgien + blogg tror jag. Fullträff. Vad var det du gjorde där?

Maria

Elina Jonsson sa...

haha vad härligt att det var precis vad du önskade dig :) spot on..!

jag var i georgien på ett projekt för UNHCR - tre månader från januari till mars förra året. stationerad i gori som assistent till the associate protection officer dvs människorättsjuristen. skapade frågeformulär för att sedan intervjua internflyktingar och rapportera till tbilisi och i förlängningen genève. otroligt givande arbete..!

vad gör du själv..? bor i moskva..? iaf efter min snabba titt på dina bloggar :)

Anonym sa...

låter både spännande och givande!

jag bor för tillfället i sthlm men har bott i både moskva och st petersburg. jag gör inget som är direkt förknippat med varken ryssland eller georgien förutom att jag ju studerat ryska och har ett starkt intresse. skulle vilja göra något kreativt och roligt men kan inte riktigt komma på vad det skulle kunna vara. men resan till georgien ska i alla fall vara givande. mer vet jag inte! funderar faktiskt på att "dra förbi" gori! min kursare som jag åker med ska vidare till abchazien och nagorno-karabach. men jag har inte råd att vara borta för länge! haha. är timanställd.

ska kika vidare på din blogg efter inspiration!