lördag, maj 30, 2009

EU som fredsprojekt


Mamma berättade att Anna Ibrisagic varit i Linköping med Reinfeldt häromdagen. Anna är en av de politiker som jag följer - i gott sällskap av Gustav Fridolin Gudrun Schyman Maria Wetterstrand Nyamko Sabuni Gunilla Carlsson Anders Borg och Birger Schlaug.

Anna är något så stort som tolk i ryska. Och med tanke på att modersmålet är serbiska och bosniska, nästa modersmål svenska och så flytande engelska liksom god slovakiska och stora planer på polska och ukrainska - är hon lite i en klass för sig för Europaparlamentet. För mig känns EU som fredsprojekt otroligt viktigt och jag hoppas verkligen att Balkan kommer med i EU en dag. Vad kan väl vara bättre under den här processen - än en politiker som trivs i Luleå - arbetar i Strasbourg-Bryssel - och snart talar alla slaviska språk.

Håller helt med henne om att Frankrike och Tyskland snarare ser EU som ett marknadsprojekt medan länderna i öst fortfarande ser EU som fredsprojekt - och att det inte känns helt bra. EU för mig är fred och mänskliga rättigheter - som beror av god ekonomi och politisk transparens. Ett starkt - och demokratiskt - EU kan nå ut i världen som en större aktör än de europeiska länderna var och en för sig.

Inga kommentarer: