tisdag, april 22, 2008

Ett val som visar på det verkliga USA


Obama är chanslös - skrev Per Bjurman i Aftonbladet igår. Och beskrev republikanernas strategi att uppmärksamma och kritisera sk other stuff som framgångsrik. Med other stuff menas rimliga uttalanden och åsikter som förvrängs i det amerikanska maskineriet och sedan mångfaldigas. Som den insiktsfulla iakttagelsen att 11 september var ett svar på amerikansk imperialistisk politik. I den hätska inrikesmiljön blir detta ett totalt förkastande av the land of the free, the home of the brave. Särskilt som det gick via en inte helt harmonisk präst. Som det oftast gör.

Läser just nu Amerikanerna av Staffan Ekendahl. Visserligen en inte helt välskriven bok, men fortfarande intressant i sak. Och högaktuell nu i valrörelsen även att den skrevs 2004. Det fina med att läsa boken på plats är att jag försiktigt kan pröva retoriken på mina amerikanska vänner - och se hur de tänder på alla cylindrar omedelbart. Religion, vapen och sexualitet är områden där amerikaner är oerhört konservativa - no matter hur öppen och modern man är i övrigt. Eller om man har en LLM i mänskliga rättigheter.

Berättar för en liberal vän att lika många har fallit offer i krig sedan den amerikanska staten bildades 1776, som för privatpersoners vapen under åren 1979-1997. Min väns omedelbara svar blir - man måste uppenbarligen försvara sig. Inte - är det sant..? Hur får så många tillgång till vapen..? Hur kan så många bli så frustrerade..? Vad är det som är fel i samhället..? Hur kan vi förhindra att medborgarna dör..?

Ekendahl belyser sin bok med statistik, där jag som jurist saknar verifierbara källor och djupare analys. Men statistiken talar ändå sitt tydliga språk - och får klassiska amerikanska uttryck som smältdegel, the american dream och upward mobility att framstå som allt blekare.

Som att abort inte skulle vara lagligt om folkopinionen fick bestämma. Som att 95 procent av amerikanerna är religiösa. Som att 76 procent av alla amerikaner tror att helvetet och djävulen finns. Som att det finns lika många vapen som invånare i USA. Som att den amerikanska ekonomin lever på svart arbetskraft. Som att den hängivna patriotismen bara överträffas i ett U-land. Som att 20 procent av barnen i USA växer upp i djup fattigdom och tidvis svält. Eller hur avslöjandet att Magic Johnson fick HIV ledde till en nedringd upplysningscentral med vanligaste frågan - vad är heterosexuellt sex.

Helt plötsligt förstår man vikten av sk other stuff.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Följer din blogg. Tycker den är jätterolig! Tips: Det är Magic Johnson som smittats med HIV. Inte Michael Jordan ifall du vill korrigera. Hoppas annars allt är bra.

Elina Jonsson sa...

åh såklart..! tack..!

härligt att höra att du gillar bloggen. keep up the reading :) och tveka inte att kommentera.