lördag, januari 10, 2009

Långt från humanitär rätt


Det verkligen skär i hjärtat på mig att Röda Korset inte kan röra sig fritt i Gaza. Visst borde även FN lämnas ifred - men där har jag trots allt en förståelse för eventuella attacker. FN har ett mål att förändra - och även att det ibland går svindlande långsamt är förändring sällan välkommet. Men Röda Korset vars enda mål är att rädda liv. För mig är det så vansinnigt grymt och alldeles obegripligt.

Ikväll träffade jag en fantastiskt trevlig militär från US Army. Relativt homofob och någorlunda klassiskt skolad. So far förväntad. Men så plötsligt säger han att Israels attacker är vansinne. Visst finns Hamas och visst är även deras verksamhet högst tvivelaktig - men Israel går just nu över alla rimliga gränser för såväl försvar som hämnd. Och att Bush låter det ske. Väldigt intressant att diskutera ett krig med en militär och Israel-Palestina-konflikten med en amerikan.

8 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Elina, det som HWO kallar fosforbomber är rökgranater, de flesta länder använder dem för att dölja sig. Även det svenska försvaret skulle använda sig av denna typ av granat i krigstid. Fosfor-bomber är bra mycket hemskare än de rökgranater Israel använder. Folk kallar Israels attacker för folkmord osv, men inser inte att om det nu var sant så skulle intet återstå av Gaza. Israels arme är extremt återhållsamma. Jämför med rysslands förstörelse av Grozny.

Mvh Oskar..

Unknown sa...

Glömde ta med källa: http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/smoke.htm

Där är den typ av granat som Israel använder sig utav.

Someone sa...

Fel.

Det är Vitfosfor.

Det är ett olagligt vapen, ifall det inte används för att skapa rök.

Detta vapnet använde man också i Libanonkriget. Och man fick se väldigt många döda och sårade.


Vitfosfor bränner igenom kläder, hud, allt, enda in till benet och är mycket svårsläkt.

Sök på google efter bilder.


För att sammanfatta:
Israel använder vit fosfor och säger att man använder det för att skapa rök, vilket är lagligt. Men, man regnar det över en av världens mest tätbefolkade områden. Man skiter i att civila mycket sannolikt kommer att få detta på sig.

Someone sa...

Haha, kollade nu länken som Oskar gav som 'bevis' på att Israel inte använder Vit Fosfor utan Rökgranater.

Men antar att han inte läste sidan, för där står det att som granaterna är vit fosfor.

Självmålet som avgjorde matchen.

Anonym sa...

Håller med om att det är fruktansvärt att inte ens FN och människorättsorganisationerna får arbeta ifred. Respekten för liv och fred tycks som bortblåst.

Unknown sa...

Ja det är fosfor, men det är inte fosfor-bomber. Märk skillnaden! En granat av denna typ exploderar en bit ovan land för att sprida rökeffekten.

Fan, har ni ingen koll på vad en äkta fosfor-bomb eller annan brandbomb skulle åtstakomma för skada eller? Patetiskt...

Mvh
Oskar

Hemlige sa...

Bomberna verkar också ha väldigt dålig koll, de bränner trots att de skall ryka, Fan har bomberna ingen kolla vd de skall göra?

Elina Jonsson sa...

tack för alla kommentarer. konflikter är aldrig lätta frågor och ingen sida är varken helt skyldig eller helt oskyldig - såklart.

för att börja med oskars första kommentar så står det faktiskt i en av mina länkade artiklar - precis det oskar skriver - att rökgranater är tillåtna. men det står också att det är oklart hur de används i gaza just nu och att fosfor-granater är särskilt problematiskt om det är varmt och tättbefolkat.

själv skulle jag vara försiktig med termen folkmord. israel dödar visserligen civila besinningslöst och långt från alla krigets lagar - men som jag förstår det är inte målet att utrota alla palestinier utan att utrota hamas.

läs gärna mer om folkmord på en så enkel källa som wikipedia
http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkmord