tisdag, januari 20, 2009

Människorättsadvokat mördad i Moskva

Läste precis i Novaja Gazeta att Stanislav Markelov mördades i Moskva igår. Dessutom mördades journalisten som försökte rädda hans liv. Markelov uppmärksammades främst för att han lyckades få en officer dömd för våldtäkt och mord på en ung tjejenska. Något som i Ryssland är i princip omöjligt. Nyheten är inte särskilt uppmärksammad i Sverige än - men läs mer på Aftonbladet och Kniivilä.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Rapport hade ett inslag om detta igår, åtminstone i 19:30-sändingen. Sydsvenskan har idag en enspaltare om det, texten från TT.
Men det tycks redan vara yesterday's news, inga uppföljningar eller analyser. Jag tror inte detta får mycket mer uppmärksamhet i svensk media, inte som Politkovskajamordet där media kittlades av antydd inblandning av högsta makten.

Elina Jonsson sa...

precis som med kongo i höstas så är det intressant att se hur olika tv och tidningar rapporterar.

tror att nyheten blir större om misstankarna riktas mot officeren.

samtidigt tror jag att mediesverige blir så matt av bristen på människovärde i ryssland att man bara helt enkelt inte pallar rapportera. ett evighetsarbete.

Anonym sa...

Helt tyst har det inte varit idag. DN ägnar idag sin ledare åt Markelov & Baburova. Sydsvenskan har nästan en helsida med rubriken "Ingen hålls ansvarig för politiska mord" samt inlägget "Kreml signalerar" på opinionsidan.

Så svensk media är inte helt off idag, jag kanske underskattade dem igår. Hade jag tillfälligt naivitetsbortfall :)

Bl.a jornalister är måltavlor -kan det höja medias intresse?

Elina Jonsson sa...

haha ja du hade nog en osunt hög nivå naivitetsbortfall :)

tack för tipsen - ska läsa nu.

delvis rapporterar nog journalister gärna om journalister för att de är just journalister.

men framförallt tror jag rapporteringen beror på att media är en del av den moderna maktdelningen. journalisten som granskare representerar folket. en skjuten journalist är på ett sätt också ett skjutet folk n'est-ce pas..?

Anonym sa...

Referenserna är till papperstidningarna. DNs nätupplaga tycks ligga dygnet efter med ledarna.

Elina Jonsson sa...

ah jag noterade precis det :)