onsdag, juni 09, 2010

Avundsjuka och okunskap är bara förnamnet

Tittade precis på Aktuellts reportage om kungens jordbruk. Oförblommerad avundsjuka och fullständig avsaknad av analys. Reportern åkte längdskidor på vokalerna i alla miljoooner kronor som kungen mottog varje år i bidrag - förutom sina miljoner i förmögenhet och miljoner i investeringar.

Ärligt talat. Konsumenter köper inte svenskt kött. Inte mer än hälften av svenskens inhandlade mat är svensk. Det är en av de lägsta siffrorna inom hela EU. Få länder är så illojala mot sin egen matindustri som svenskar. Samtidigt som vi har de högsta kraven. EU-bidrag är enda möjligheten för bönder att överleva på sitt arbete - därför att de möjliggör för svensken att jämföra med billighetsalternativen. EU-bidragen är ingenting annat än konsumentsubventioner.

Hur många är det som slår näven i bordet och kräver ekologisk mat med högsta djuromsorg och bästa kvalitet? Förmodligen lika många som sedan anonymt går till affären och köper danskt.

Imorse diskuterade jag detta med en foderförsäljare som menade att ingen någonsin kommer att bry sig om oss bönder eftersom vi bara är 2 % av befolkningen. Otroligt orättvist. Trots allt är det vi som förser - åtminstone halva - Sverige med mat.

Inga kommentarer: