torsdag, juni 05, 2008

Läkarstudenterna blir mänskliga

Sydsvenskan skriver idag om en humaniorakurs för medicinarna. Ju mer jag läser ju mer inser jag att det är märkligt att det inte funnits tidigare. Hög tid att någon gjorde samma välgärning för juristerna.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är bra. Jag känner ibland att svensk universitetsutbildning är alltför fokuserad redan från första året. Om man ser det generellt så tror jag att college i USA lite bredare, åtminstone till en början.

Elina sa...

sant. tanken har slagit mig också. på det sättet känns det amerikanska systemet mer sofistikerat

juristprogrammet i sverige är strikt yrkesförberedande utan större utrymme för ifrågasättande och nytänkande. inte undra på att juridicum kallas juristfabriken.

en inledande tvärvetenskaplig kurs hade varit nyttig särskilt för de studenter som kommer direkt från gymnasiet.

sen är ju amerikanska collegestudenter så himla unga och gröna när de börjar - så de måste få lite kött på benen :)

Anonym sa...

Jag har för mig att något universitet - Linköping kanske? - har haft läsning av skönlitteratur med juridikanknytning på schemat. Minns tyvärr inga detaljer, men önskar liksom du att juridikstudierna skulle knytas an lite närmare till den värld där juridiken så småningom ska tillämpas.

Elina Jonsson sa...

ah det låter intressant. tittade som hastigast på linköpings utbildningsplan men där fanns inga avvikande kurser. ska hålla ögonen öppna tho..!

Anonym sa...

Nu har jag gjort en liten sökning och kan konstatera att det var i Jönköping som en lektor vid namn Leif Alsheimer insisterade på att juridikstudenter bör läsa skönlitteratur. Han menade bland annat att studenter idag lider brist på sammanhang och att "En jurist som inte läst Brott och Straff är en fara för rättsväsendet!"

Elina Jonsson sa...

linnea - tack för din research och ditt alldeles fantastiska citat..!

det fick bli ett eget inlägg:
http://elinaelinaelina.blogspot.com/2008/06/mer-bildning-t-folket_11.html