onsdag, juni 15, 2011

Okunnigt och kortsiktigt

Svenska kändisar skriver att de vill bojkotta svenskt griskött. Argumenten baseras på de foton och filmer som djurrättsaktivister tog på utvalda sjuka eller döda grisar. Självklart går det att hitta vanskötta grisar i Sverige - ingenting är någonsin perfekt - men man måste ha klart för sig att Sverige har världens strängaste djurskyddsregler.

Grisar i Sverige är väl omhändertagna därför att de allra flesta bönder är bönder just för att de trivs med sina djur. Själva avlivningen är en helt annan sak och ska inte blandas ihop med levnadsförhållandena.

Vad jag inte förstår är varför kändisarnas raseri riktas mot svenskt lantbruk som ändå arbetar i rätt riktning. Varför inte kritisera svenska kommuner som importerar tyskt dioxinkött..? Varför inte kritisera svensken som ohämmat konsumerar utländskt griskött från trånga stallar och långa transporter..? Varför inte kräva en rimlig miniminivå för allt griskött som konsumeras i Sverige..? Svenska bönder har inget att förlora och grisar över hela Europa har allt att vinna.

2 kommentarer:

linda sa...

men åh jäkla stockholmare fattar ju ingenting!

Elina Jonsson sa...

visst blir man matt..