tisdag, juni 19, 2007

slabang

En litet bonusord kan vara slabang som någon använde säkert fjorton gånger idag. Ursprunget är för mig än så länge okänt - men ligger lite i linje med badabim och badabam. Perfekt när man slänger morgontidningen på bordet. Slabang. Eller löser IT-problem. Slabang. Sätter en mix. Badabim. Badabam. Underbart.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Slabang är även när något är riktigt grymmt.. då är det slabang.. det är även ett kompisgäng från malmö där 10 pers har tatuerat in ordet.

Elina Jonsson sa...

åh hade ingen aning. vet du möjligtvis varifrån ordet kommer..?

btw grym tatuering :)

martin sa...

fan vad kul att hitta nån som bloggat om slabang. jag ville bara kolla en bild på klockan. och så hittade jag din blogg.

Ordet i sig är antingen en klocka på IKEA eller en rulltårta. gänget som myntade uttrycket kallar sig slabang efter klockan.

jag och några vänner har börjat tatuera in döskallar och är ett rivaliserande gäng. trots det faktum att vi umgås varje helg. :D

Elina Jonsson sa...

ah du skojar hade ingen aning..! en klocka och en rulltårta..?! har nu googlat allt och är helt förundrad. men vad är det för gäng..? supernyfiken nu :)

Freja sa...

Slabang är ursprungligen ett ord som min gudfar Evert Norberg hittade på till en ordtävling som Lennart Hyland hade i ett radioprogram någon gång på 50-talet. Det betydde ungefär party, fest ...och hade alltså inget med vare sig IKEA-klockor eller goda bakverk att göra!

Mvh, Freja

Elina Jonsson sa...

det här måste nog anses vara ett stycke nutidshistoria av rang. inte alltid man får så klart besked om ords ursprung. vad synd att det inte finns på wiki eller så - kanske dags att skriva dit det..?

stort tack freja..!

Nils-Erik Isaksson sa...

Hej! Dök på detta..Min mamma var servitris enågra år på 40-talet på Nya Konditoriet i Umeå. Där hade bagarn just gjort en ny bakelse och frågade min mamma Inga-Britt va den skulle heta. -Kalla den Slabang! Tyckte hon. Hon tog bara ordet ur luften och detta är nog ganska så säkert ursprunget till ordet. Ett helt nonsensord :) Det är samma bakelse som än i dag har det namnet.

Elina Jonsson sa...

tack för upplysningen nils-erik..!

nu är det så många som har gjort anspråk på det här ordet att det är hög tid för språket i P1 att göra efterforskningar :) men det ser ju onekligen ut som att det finns en slinga från bakelsen och framåt.

slabang sa...

Lite olika versioner men uppenbarligen var ordet i omlopp under 50-talets andra hälft.

http://webbshop.ur.se/Content/Images/uploaded/download/Fran_klubbrum_till_medielabyrint.pdf s.77

http://www.kulturarvvasternorrland.se/media/10781/hembygden_10-1.pdf s.7

Två berättelser om radioprogram med titeln Slabang. Möjligen kan detaljer vara hopblandade. Berättelsen i den sistnämnda stämmer väldigt väl överens med en vers i en Olrog-visa

Nog är det en skandal och det av allra första rang,
att radion lämnar öar små till fästfolk i slabang.
Om inte dom blir gifta före söndag klockan tre,
så vet jag var slabangens par får aldrig vara med:

De får inte vara med i våran syförening mer,
ja jag säger bara de' så har jag ingenting sagt.
Nej, de får inte vara med i våran syförening mer,
och så stickar vi väl vidare i boogie-woogie-takt.

Virka och verka och vänd uppå din nästa,
tyd det till det bästa, en avig och en rät.
Noppa och stoppa och se'n så tar vi nålen,
och sticker den i svålen, en avig och en rät.

Elina Jonsson sa...

åh tack..! det verkar onekligen som att hyland och femtiotal är en gemensam nämnare :)

Anonym sa...

Min pappa fick sitt öknamnet slabang av sina arbetskamrat på 50 talet.