tisdag, september 20, 2011

Macholand


Ibland märks det tydligare än annars att Georgien är löjligt macho. Ikväll är det stort slagsmål på gatan utanför mitt fönster. Några flyr i en risig taxi som startar i rena förskräckelsen men stoppas av ett rödljus bara några meter bort. Mobben springer efter och dunkar på bilen tills den trotsar rödljuset och sig själv och all världens naturlagar och skumpar genom Zugdidis största korsning.

Mobben återvänder. När en kniv blänker till under gatlyktorna så flyr alla bilarna från taxistoppet. Mobben rusar efter. Snart stannar en privatbil. Fem hoppar in medan en sjätte - som inte får plats - moloket lommar iväg. Bilen gör en u-sväng och när den passerar mig hänger en kille ut från passagerardörren - vidöppen förstås - med kniven i högsta hugg och skriker okvädingsord som jag är glad att jag inte förstår.

Den molokne unge mannen klappas om av en grupp äldre män med stora ölmagar. En man skrattar och kramar om ynglingen som argt vrider sig loss och hoppar in i en liten Lada som av allt att döma inte är körduglig. Slår med nävarna i ratten. Tystnad. Ridå.

Inga kommentarer: