lördag, november 01, 2008

Kongo någon..?Media är väldigt tyst om situationen i Kongo, men svenskan uppmärksammar idag de diplomatiska ansträngningarna att lösa situationen. Siffrorna varierar men nånstans från 1,25 till 1,4 miljoner IDPs - internflyktingar - i Kongo at the moment. Långt hemifrån i kaotiska flyktingläger med brist på i princip allt - och med soldater som är fulla och skjuter och våldtar som det faller dem in. Väldigt svårt att förstå att det pågår just nu. Nästan helt i medieskugga.

Samtidigt som FN:s stora bidragsgivare - Norden Japan Korea mfl - betalar i sina sjunkande valutor och alla FN:s transaktioner sedan sker i den stärkta dollarn. Needless to say - UNHCR har inte ens de knappa resurser it used to have.

4 kommentarer:

Märtha Jonsson sa...

Hej

I Varje Aktuellt eller Rapport informerar man om problemen I Kongo, om utsattheten,flykten,svälten våldtäckterna,tortyren och i länderna runt om.Så det är förvånanvärt vad lite tidningarna skriver om det.All deras fokus ligger på USA valet..
MAMMA

Elina Jonsson sa...

ah i see. märkligt att tidningar och tv rapporterar så olika. ska se om jag kan använda min guldspot och titta på lite nyheter idag. kram så länge

Isa Li sa...

Kan meddela att har i Kenya toppar DRC samtliga nyhetssandningar och det ar dagligen stora rubriker i tidningarna (aven om Obama snott en del utrymme!). Ar intressant hur man har i Afrika ar helt fokuserad pa sin egen kontinent...ar precis som hemma! fast tvartom! :)Hittar inte mycket om de som ar stora nyheter har i svenska tidningar som DN och SvD.

kramen fran en praktikant kollega :)

Elina Jonsson sa...

Igår diskuterade vi på lunchen om vi kanske skulle lägga lika mycket tid på att diskutera Kongo som USA-valet. Så mycket man skulle lära sig..

Visst är det märkligt att tidningar och TV skiljer sig så mycket åt. Har inte alls tänkt på det innan. Vad är de stora nyheterna i Kenya..? Förutom the Obama Holiday :)

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7710394.stm