onsdag, januari 23, 2019

Intervju för alumninätverket vid Lunds universitet

Intervju av Daniela Dolenec

Denna vecka träffar vi Elina Jonsson, alumna från juristprogrammet (jur kand) och masterprogrammet i mänskliga rättigheter och humanitär rätt (avgångsklass 2014). Elina har arbetslivserfarenhet från Georgien, USA, Schweiz, Ryssland och Polen. Idag arbetar hon som diplomat vid svenska ambassaden i Warszawa.



Originaltexten på engelska

Q: Du arbetar nu vid den politiska avdelningen på svenska ambassaden i Warszawa. Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Dagarna varierar ganska mycket i en diplomats arbete. En del dagar samlar jag in information i möten med samtalspartners - från offentliga företrädare till experter till aktivister - medan jag andra dagar deltar i konferenser som COP24 i Katowice. I Ryssland var jag ofta observatör vid rättegångar eller demonstrationer. Nu och då reser jag i landet. En ambassad står regelbundet värd för besök från Sverige och representation är därför en stor del av vårt arbete. Mest tidskrävande vid den politiska avdelningen är nog ändå rapportskrivandet.



Q: Vad tycker du mest om i ditt arbete som diplomat?
Variationen i arbetsuppgifter och att man måste vara snabb i tanken. Ibland måste man lösa situationer snabbt och okonventionellt - men fortfarande elegant. För mig är det berikande att sträva efter den balansen och steg för steg lära sig diplomatins hantverk. Problemlösning var också väldigt viktigt i mitt tidigare uppdrag som fredsobservatör.



Q: Har din utbildning från Lunds universitet varit till nytta i ditt arbete? Hur?
En juridisk bakgrund är alltid till nytta. Särskilt i diplomati där förhandlingar och skriven kommunikation är två av hörnstenarna. I tidigare uppdrag för FN och EU hade jag mer praktisk användning av min kunskap om mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Den lekfulla andan i Lund har varit särskilt användbar i mitt arbete - för att inte ta sig själv på alltför stort allvar.



Q: Under din studietid arbetade du som Qurator vid Östgöta nation. Vad är dina främsta lärdomar från denna arbetslivserfarenhet?
Allt. Året som heltidsarvoderad Qurator gav mig ovärderlig erfarenhet av ledarskap, coachning, avtalsskrivning, festplanering, budgetarbete, problemlösning. En fantastisk inblick i företagsledning - och den praktiska erfarenhet jag behövde för att få mitt första uppdrag vid Sveriges ständiga representation till FN i New York. Det var också fascinerande att arbeta i en frivilligmiljö - där man måste motivera personer att engagera sig utan att kunna erbjuda en lön. Den som har erfarenhet av nationsarbete är ofta en välkomnande värd med organisatoriska färdigheter - sådant som jag letar efter i ett CV idag.

Q: Om du skulle resa vart som helst i världen - vart skulle du resa och varför?
Hem. Jag älskar att bo på landet i Sverige. Jag hoppas att europeiska nattåg kommer tillbaka snart igen - så att jag kan flyga mindre. Till andra skulle jag starkt rekommendera en sommarresa till Moskva - en spännande, vacker och cykelvänlig megastad - nyligen rankad som en av topp sex stadsresmål i världen.



Q: Du har arbetslivserfarenhet från Sverige, Georgien, USA, Schweiz, Ryssland och Polen. Vad är ditt råd för alumni som är intresserade av en internationell karriär?
Jag skulle säga att språk är nyckeln. Och en social förståelse för kulturella skillnader. Det är också viktigt att förstå skillnaden mellan en utländsk arbetsgivare utomlands, en svensk arbetsgivare utomlands och en internationell organisation utomlands. Till exempel talar jag främst svenska på ambassaden - och njuter av svensk fika - medan jag på EU eller FN talar (och får tillfälle att öva) de språk som används mest på respektive kontor - men då måste jag också anpassa mig mer.



Q: Du talar flera språk: svenska, engelska, franska, ryska och kinesiska, bland andra. Vad är ditt råd för alumni som vill lära sig fler språk?
Att vara modig och nyfiken och social. Och att försöka bo i landet. Trots att jag har studerat ryska vid universitetet - har jag lärt mig det mesta av ryskan i taxibilar eller i grannars kök eller genom att förklara Moskvas hyrcykelsystem. Jag är genuint intresserad av människor och jag bryr mig sällan om misstag, tvärtom så kan ett språkligt felsteg bli en fin isbrytare. Jag samtalar också med alla slags människor - så länge de är snälla och vänliga - och lär mig på så sätt väldigt mycket om kulturen och landet där jag bor. Också i Sverige.

Om du är intresserad av att följa Elina, se länkarna nedan:

instagram.com/elinajonssonklefstad/
linkedin.com/in/elinajonsson/
twitter.com/elinaelinaelina