lördag, april 14, 2012

Midnattsmässa


Georgierna är ortodoxa och firar påsken lika intensivt som julen. Kyrkan var fullsatt när vi kom lite före midnatt så de flesta påskfirare stod utanför. Alla köper små vaxljus på vägen in mot kyrkan och bär de tända i händerna. När ljuset brunnit en stund fäster man det försiktigt på en järnbalk längs kyrkan medan man ber en bön för sina närmaste.

När klockan slår midnatt börjar kyrkklockorna ringa - först med långa mellanrum sen allt tätare. När klockan slår så gör man korstecknet tre gånger. Folk börjar strömma ut ur kyrkan och när klangen är nästan utan uppehåll så kommer biskopen klädd i huvudbonad och kappa i guld och ädelstenar. Därefter kommer prästerna i svart och så unga män i vitt. Sjungande går de i procession runt kyrkan medan folket sluter upp bakom. Jag tror att de går tre varv men jag är inte säker.

Stämningen var så fin med leende lågmälda människor i sval sommarvärme och grodors kväkande från Botaniska precis predvid.

2 kommentarer:

Märtha Jonsson sa...

Biskopens huvudbonad = mitra och är en symbol för hans ämbete. Hälsar Bessewisser

Elina Jonsson sa...

valde att inte skriva mitra för jag var osäker på om det var samma ord för den ortodoxa kyrkan - men nu har jag dubbelkollat och även att huvudbonaderna ser olika ut så heter de båda mitra. så nu vet vi :)