torsdag, mars 22, 2012

Apropå Kony 2012


Ett socialt media-experiment utan dess like och utan grund i vare sig verkligheten eller internationell rätt. Skrämmande att propagandan helt okritiskt sprids vidare. Så nu är det dags för lite antidot. Foreign Affairs insatta artikel och en ung sudanesisk-amerikanska.

3 kommentarer:

Vibeke sa...

Hej Elina!

Jag är en av alla miljoner slaktevister som någorlunda oreflekterat hängde med i viralen. Min enda bakgrundskunskap i konflikten byggde på en debattartikel jag var ansvarig för som debattredaktör förra sommaren:

http://www.sydsvenskan.se/opinion/rdquoett-litet-steg-mot-rattvisardquo/

Självklart är videon pingstig och slick. Men jag tänkte åt helvete med cynismen, let's do some slacking och sätta lite ljus på obehaglig krigsherre. ICC vill ju trots allt ha tag i jäveln så varför inte sprida info. (Att han skulle vara död, som tjejen framhåller, är det ingen av kritikerna som håller med om.)

Och helvete vilken belysning det har blivit. Blev en riktig whiplash där hela internet bara för i helvete slackers: hela skiten kan göra mer skada än nytta. Och jag bara: Fan också.

Har nu läst allt jag kommit över, exempelvis:

Foreign Affairs: http://www.foreignaffairs.com/articles/137327/mareike-schomerus-tim-allen-and-koen-vlassenroot/kony-2012-and-the-prospects-for-change

http://www.foreignaffairs.com/articles/67768/david-kaye/whos-afraid-of-the-international-criminal-court

http://www.foreignaffairs.com/articles/136673/mareike-schomerus-tim-allen-and-koen-vlassenroot/obama-takes-on-the-lra

The Economist:

http://www.economist.com/blogs/baobab/2011/10/ugandas-lords-resistance-army

Och den här vars kontenta lite lagom upplyftande blir att det ibland är bättre att inte göra någonting alls:

http://reason.com/blog/2012/03/09/the-con-of-kony-2012

Eller den här från Financial Times, som faktiskt kreddar kampanjen:

http://www.ft.com/intl/cms/s/882c6c6a-6c34-11e1-8c9d-00144feab49a,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2F882c6c6a-6c34-11e1-8c9d-

00144feab49a.html&_i_referer=#axzz1ptDnLyX5

Favoriten är dock denna från Time "The Warlord vs the Hipsters"

http://www.time.com/time/subscriber/article/0,33009,2109123,00.html

Aljazeera har också varit en guldgruva. Och SR är bra här där Vincent Dahlbäck mycket initierat berättar: http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=kony

Sen ska man självklart inte heller glömma bort svaren från organisationen själva:

http://www.invisiblechildren.com/critiques.html

Hursomhelst. Har aldrig LÄRT mig så mycket från en slentrian-post på facebook någonsin.

Det ironiska är att jag är sjukt skeptisk till typ nästan allt utom Läkare utan gränser. Vanligt svenskt bistånd och röda korset kommer inte högt upp på min förtroendelista heller och FN, ja vad ska man säga. Så jag förtjänar verkligen en smäll på fingrarna för att jag lät mig frälsas så lätt. Det står jag för.

Samtidigt. Herre jesus vad många unga människor det finns därute om är villiga att agera om någon berättar för dem att det finns hopp. Det är väl ändå något som duktiga människorättsjurister och andra legitima världsförbättrare bör ta till sig.

Folk bryr sig även om dom är är naiva.

Med vänliga hälsningar
Vibeke Specht

Elina Jonsson sa...

Min poäng är att det inte finns någon quick fix. Vad som krävs är utbildning, rättsstat, korruptionsbekämpning och alla andra långsiktiga lösningar som låter tråkiga för oinsatta men som i sig är superspännande.

Visst är det fantastiskt om folk bryr sig men det är farligt om de som bryr sig har makt utan vare sig kunskap eller förståelse. Mer utbildning behövs även hos oss..!

Vibeke sa...

Du har så klart rätt. Snabba lösningar finns inte.