torsdag, februari 24, 2011

Beklämmande

Debatten om hemmafruar i Kvällsöppet igår gjorde mig alldeles beklämd. Det känns ytligt att diskussionen förs mellan personer som inte har läst någon som helst genusvetenskap. Kvinnor har inte ett fritt val i vårt samhälle eftersom vårt samhälle inte är jämställt. Att säga att en kvinna som blir hemmafru fattar sitt självständiga beslut helt utan påverkan från vårt patriarkala samhälle är fantastiskt naivt. Katerina Janouch tog upp att äktenskap med stor inkomstskillnad tar slut tidigare än jämställda äktenskap (källa?). Barn som har aktiva föräldrar och inte bara mammor mår bättre - även efter en eventuell skilsmässa. Och det är inte festligt att vara en ensamstående fattig äldre kvinna. Genusvetenskap är upplysande i allra högsta grad och borde ingå i all grundutbildning - särskilt inom juridik och statsvetenskap.

3 kommentarer:

linda sa...

orkar nog inte ens se programmet. suck! jag har nästan helt lagt ner jämställdhetsdiskussionerna. indien är rätt långt från jämställd. 914 flickor på 1000 pojkar. sämsta siffran sedan 1947. suck.

Elina Jonsson sa...

känns helt ärligt lite motigt. däremot måste jag säga att birgitta olsson har varit riktigt bra i jämställdhetsdiskussionerna på sistone. ska se om jag hittar en pepp länk till dig..!

linda sa...

ja det skulle jag verkligen behöva!!