tisdag, oktober 27, 2009

Kort om Goldstone


Rapporten om ockupationen av Gaza - den sk Goldstonerapporten - analyserar jus in bello dvs hur parterna krigar - men kritiseras som om den skulle handla om jus ad bellum - dvs vem som har rätt att kriga. Även krigets lagar. Ovan mycket fint förklarat av Goldstone själv.

5 kommentarer:

Anonym sa...

http://hippietanten.blogspot.com/2009/10/ett-vittnesmal-vi-inte-far-lasa-om-i.html

intressant om goldstone

Elina Jonsson sa...

Eftersom jag inte sportar anonyma kommentarer som länkar trafik till anonyma bloggare har jag valt att plocka bort dessa kommentarer. Tacksam om ni respekterar detta - eller skriver vilka ni är.

Dessutom dränks internet av oinsatt kritik av Goldstone - så jag anser inte att länken om britten Kemp ger added value till mitt inlägg. Den sk hippietanten kan ju läsa annan dagslitteratur än Aftonbladet.

Om länken skulle ge mervärde skulle det behövas länkar till samtliga inlägg samt en analys av vad inläggen generellt handlade om och vad HRC till slut kom fram till. Något som förhoppningsvis kommer att ske i generalförsamlingen nästa vecka.

Elina Jonsson sa...

Istället för hippietanten kan man läsa den israelvänliga Fred i Mellanöstern.

Men även denna blogg blandar ihop jus in bello och jus ad bellum. Intressant också att bloggaren missar det faktum att människorättsrådet bara är ett subsidiärt organ - där rekommendationerna tas till generalförsamlingen i New York. Rapporten kommer alltså att granskas av 192 stater - inte bara de som är representerade i MRR.

Goldstones rapport ska inte heller vara bevismaterial i en rättegång - rapporten ska ge underlag för vidare utredning som ger konkret bevismaterial i en rättegång. Som icke-jurist kan man få intrycket - av den bloggen - att materialet i sig skulle vara felaktigt.

Slutligen vill jag rekommendera ett inlägg som är riktigt bra. Balanserat och kritiskt mot såväl israelerna som palestinierna.

colette sa...

al jazeera balanserat

haha dagens skämt
du platsar finfint i FN

Elina Jonsson sa...

colette - jag tar inte ansvar för allt som al jazeera skriver men det som jag refererar till ovan upplevde jag som välformulerat och balanserat.

att raljera över FN får du gärna göra på någon sida där du vågar stå för vem du är - dvs länkbar.