fredag, maj 01, 2009

Efteråt

Många gånger inser jag först efteråt vad jag borde ha sagt men istället för att gräma mig inser jag hur diskussionen faktiskt har fört mig själv framåt även att jag kanske inte vann alla poänger. Dagens lite försenade argument är att en auktoritär uppfostran av barn helt klart ger ögontjänare. Detta apropå argumentet att svenska barn saknar auktoriteter och att en lärare bör vara en självklar auktoritet som inte ifrågasätts och att barn därmed får nödvändig lugn och ro.

Nåväl. Förutom att säga att en person måste förtjäna sin auktoritet aktivt genom att själv visa respekt och förutom att upplysa om barnkommitténs slakt av Storbritanniens auktoritära system och förutom att säga att det är lärarnas och inte barnens ansvar och förutom att säga att lärarna måste få starkt stöd från skolledningen och förutom att hänvisa till Klass 9A och förutom att berätta om mina egna föreläsningar för underbara elever på Rosengårdsskolan så BORDE jag självklart understrukit att ett samhälle bestående av ögontjänare helt skulle sakna civilkurage och därmed hopp för framtiden.

Denna sista lilla rad kan tyckas obetydlig i sammanhanget men som den formgivare och jurist jag är inser jag att bara den raden skulle kunna ha byggt hela mitt resonemang och gjort samtliga framförda argument överflödiga. Ett mer fokuserat strömlinjeformat filosofiskt resonemang sporadiskt kryddat med ovanstående argument.

5 kommentarer:

clara sa...

men med en blogg är det ju faktiskt inte för sent. Du har helt rätt vännen och även om jag redan höll med dig i sak, är det mycket väl formulerat!

Elina Jonsson sa...

åh vad gulligt av dig clara..!

dessutom väldigt sant att bloggy ger det där välbehövliga utrymmet att fundera och argumentera.

Elina Jonsson sa...

en tanke jag glömde i mitt inlägg - hur upprätthåller man auktoritet utan respekt om våldselementet saknas..? ömsesidig respekt och givande diskussioner måste ju fylla tomrummet efter barnagan.

clara sa...

Jo precis- det var det jag försökte formulera igår men oklar framgång. Att vuxenhetens tillgång till våldet ger ett frikort från att förtjäna sin respekt och det är ingen god grund att bygga ett samhälle på. Gick mycket lämpligt och kollade på Sin Nombre igårkväll, vilket verkligen visar på vart grupper där respekt bygger på våld kan hamna.

Ha en trevlig fredag!

Elina Jonsson sa...

åh var den bra..? sett trailern och den ser väldigt maffig ut men undrade om det var bara too much våld..?