måndag, maj 07, 2007

Rosengård Royale


Har tillbringat förmiddagen i Rosengård tillsammans med mina co-ambassadors. Första gången presenterade vi oss och pratade om studier i allmänhet och gymnasievalet i synnerhet. Det var a piece of cake. När vi nu skulle förklara själva juridiken kändes det redan mycket värre. Bara projektet att översätta juristsvenskan.

Den enkla sanningen är att man aldrig ska underskatta högstadieelever. Den här klassen visade sig ha full koll. Skillnaden mellan civilrätt och offentlig rätt var självklar. Statens roll likaså. Givetvis kan man inte köpa en mobil för 200 kr utan att begära tidigare kvitto - god tro funkar ju inte längre. Åklagarrollen var en baggis efter att ha följt Shark, liksom teknisk undersökning och DNA genom CSI. Det bästa av allt är när en av eleverna förklarar att polisen är alldeles för snäll. Och att hon genast får mothugg.

Det allra skönaste är när de tar upp egna saker, som när en av eleverna tar med en tidning där han har läst om Sverigedemokraterna och frågar om de verkligen kan driva igenom sina krav. När Niclas går igenom grundlagarna med yttrandefrihet och religionsfrihet och förklarar vidden av en grundlagsändring, klarnar situationen direkt och följdfrågorna bara ramlar fram.

Gosh det här kan vara det mest givande jag gjort på länge. Samtliga fem ambassadörer på väg hem till Lund är överens. Vi trodde aldrig vi skulle säga det här. Men man skulle ha läst till lärare.

4 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Vad roligt att det gick bra!!

Anonym sa...

Kändisspottning! Rena cirkusen utanför ög nu för tiden - lollo hade en hel serie med paparatzibilder!

Snart dags för nytt blogginlägg eller...?!
/Caroline

Elina Jonsson sa...

får alldeles för lite kommentarer för att palla skriva...!

fö håller kändisspottingen på att gå över styr nu. elisabeth tarras wahlberg hänger i malmö idag kan jag säga.. tjusig som få!

Elina Jonsson sa...

men vad hade kändisarna med rosish att göra ;)