tisdag, september 23, 2008

Live från Palais


Sitter i Palais Wilson där kommittén för barns rättigheter har frågestund med Storbritannien. Glädjande är att Storbritannien äntligen valt att dra tillbaka sina reservationer på Art. 22 och 37c i Barnkonventionen.

Men det finns fortfarande stora frågetecken kring barns situation i Storbritannien och jag har med allt större häpnad lyssnat till både kommittémedlemmarna och ministrarna. Helt ärligt så visste inte jag att polisen i Storbritannien använder ett visst ljud - mot mygg - som bara stör människor under 25 - för att skingra unga människor i grupp. En tydlig kränkning av rätten att samlas.

Eller att UK har 4 miljoner fattiga, varav 2 miljoner extremt fattiga. Enligt kommittén hade UK allra fattigast barn bland OECD 2005 [har ingen statistik än]. Landet har extremt många tonårsföräldrar. Och barn är straffmyndiga från 10 års ålder, i Skottland tom från 8 års ålder. My gosh. But well children ARE engaged in crime. Tänk er den meningen i en svensk konferenssal. Barn ÄGNAR sig faktiskt åt brottslighet.

För att inte tala om att Storbritanniens ministrar menar att det är viktigt att namnge kriminella ungdomar i pressen - för att trygga allmänhetens säkerhet. Själv ser jag en rättighetskonflikt där privatlivet borde väga betydligt tyngre. Mycket diskussioner kring det sk ASBO - Anti-Social Behaviour Order - som enligt ministrarna fläckar ner större delen av Storbritanniens unga.

Tydligen är medias bild av unga i Storbritannien väldigt missvisande, samtidigt som media utövar stort inflytande över politikerna. Det var fascinerande att höra FNs Barnkommittés medlemmar ta upp dessa frågor med några av Storbritanniens högsta ministrar. Att TV-programmet Nanny kränker barns rättighet till privatliv, att det förekommer alldeles för mycket mobbning i skolorna OCH - inte minst - att brittiska barn har för många och för hårda prov i skolan. Tänk om jag hade vetat när jag var liten - att i Genève diskuterar världens främsta politiker och ledare - att barn inte får bli mobbade eller ha alltför många prov. Får gåshud bara jag tänker på det.

Så slutligen trasslade en av ministrarna in sig i ett långt resonemang kring hur viktigt det är med aga - ja UK har kvar barnagan - eftersom det är så mycket kriminalitet i Storbritannien. Någonstans där gick ordföranden in och sa att det kanske finns ett samband - och ett omvänt sådant. Sen skrattade alla gott åt UK en stund.

Ordföranden är fö alldeles briljant. Yanghee Lee. Förutom att vara classy och begåvad är hon oväntat skarp och drar sig inte heller för att skoja med ministrarna - som alla ser ut att ha haft en duktigt svår barndom själva.

Anyways. Det här var de frågor som fångade mitt intresse. Mer seriösa analyser av institutionaliserade flyktingbarn mm finns såklart.

Anledningen till att inlägget kommer upp så sent - är för att jag inte hade länkat tillräckligt... Fortfarande inte... Återkommer..

4 kommentarer:

Åsa sa...

Hej Elina! Kul att träffa dig idag och vilken fullträff i inlägg just idag :) Vad spännande att sitta med i möte hos FN:s barnrättskommitté!

Vibeke sa...

Det är verkligen fler saker än bara den taskiga bostadsstandarden som känns tacky i England. När det hänvisas till engelska rättsförhållanden som något positivt gäller det verkligen att höja på ögonbrynen. Världens äldsta demokrati och rättssystem lever på anorna och konservatism är verkligen ledord. Verkar omöjligt att rucka på. Anyway.. det jag kom att tänka på var boken "Historien om Mary Bell" av Gitta Sereny. Läste den under högstadiet men den sitter som etsad i hjärtat fortfarande. Om du inte läst den gör det. Eller kan du få FN att dela ut den till alla Storbritanniens ministrar vore det helt fett :) Ååå för att inte tala om Alice Millers alla alster. Det hon skriver är utan tvekan det absolut viktigaste som mänskligheten har att ta lärdom av. Framför allt i tider då Dr. Phil gärna utbrister "I don´t care about your childhood...!"

Kinna Jonsson sa...

Du skriver jättebra Elina! Väldigt intressant att läsa.

Elina Jonsson sa...

åsa - supertrevligt att träffa dig. hoppas du fick utbyte av internationella torget - själv hittade jag en massa intressant material. mejla gärna om du har frågor om MR eller FN..!

vibeke darling har alldeles glömt att du ju bott i det gudsförgätna landet..!! haha. du måste briefa mig på erfarenheterna vid tillfälle. blir superglad för lästips och lovar botanisera så fort uppsatsen är klar. and no i don't care about my childhood ;)

Och tack Kinna!