tisdag, mars 31, 2009

Vår mat förtjänar mer respekt


I söndags såg jag Småskalighetens hjältarsvt. En härlig och oväntat rak dokumentär om livet i och utanför Karlshamn. Sunda människor och välmående djur. Nästan en idyll. Men ändå fullt möjlig.

Idag läste jag i svenskan att 57 % av matavfallet fortfarande är ätbart. Och det slängs rakt ner i soporna. När jag slänger mat hemma vet jag iaf att det går till katten eller hönsen eller komposten. Men i stan.

För mig är det lika orimligt att vara vegan och ekologist som att slänga ätbar mat. Tror att folk skulle behöva tänka till lite grann och inse att maten inte kommer från affären utan från en gård. Att säga att det är för dyrt med kvalitativ svensk mat och sen slänga ätbar mat är faktiskt väldigt magstarkt. Dags att köpa mindre och äta mer helt enkelt. Och att faktiskt stödja det svenska lantbruket mer långsiktigt.

Blommor i Tbilisi

Visst är det ett av mina favvostråk. Mellan FN och Rustaveli. Eller Apple Store och Prosperos Books om man så vill.

måndag, mars 30, 2009

Packandets psykologi

Det här med att packa är så mycket mer än att bara lägga saker i sin väska. Vad man ska lägga där och varför tar så mycket tid och energi. När jag hittar saker jag glömt att jag hade blir jag så nostalgisk. Egentligen gillar jag att packa för då får jag användning för alla mina fina listsystem. Men när man har sån tidspress är det mindre roligt.

Noterar samtidigt att jag sommaren 2007 packade in hela min lya i förrådet i Lund. Fullproppat och tyvärr stökigt. Perfekt att sortera när jag kommer hem tänkte jag. Men jag har ju fortfarande inte kommit hem. Och jag undrar verkligen vad jag egentligen stoppade in i det där förrådet. Saknar en och annan bok men det är också allt.

Ska bli intressant att se när jag kommer hem igen. Om katten själv fick välja skulle jag packa upp städa och organisera i ett par månader.

söndag, mars 29, 2009

Praktik på reppen


Ansökan till reppen ska vara inne 14 april. För den som är intresserad.

Bensinmack på väg till Gudauri


Uppenbarligen har jag en förkärlek för bensinmackar. Men så himla fina. Gäller att inte ha alltför fancy smak för alternativa bränslen.

Volvo Service Center

När vi stod i kylan och väntade på ersättningsbil med utsikt över Volvo Service Center var det inte bara jag som önskade att vi haft en Volvo.

Förstora bilden för att se skylten på andra sidan motorvägen.

Allt började med ett punkterat däck


Resan till Gudauri började i en sprillans ny lyxjeep med värme och CD. Men när den andra - mindre lyxiga - bilen i följet fick punka erbjöd jag mig att vänta och låta kvinnor barn och hundar åka vidare. Ganska snart fick vi en ersättningsbil som snarast går att likna vid ett militärfordon - och alls ingen besvikelse i mina ögon. Efter en timmes krigs- och fotbollssnack blev vi plötsligt stannade av en polisbil. Då fortkörning med vår jeep var en omöjlighet var vi minst sagt förvånade.

M klev ur och mötte polisen som glatt frågade om det var han som var M [för och efternamn]. Smått chockad svarade han att ja det är jag vad har hänt. Jo - förklarade polisen - det är så att vår kollega i Gudauri har glömt sin mobilladdare så vi tänkte att du kunde ta med den.

Vad svarar man på den. Storebror ser dig. En mycket lång historia visade att den som hjälpt oss med ersättningsbilen kände polisen som beklagat sig över laddaren och då fått den briljanta idén.

Efter denna incident satt vi alla som på nålar och väntade på det tredje. Magiska ting kommer ju i tre. Fortfarande något osäker på vad som kan räknas till det tredje. Möjligtvis att vi hamnade bakom en Lada Niva som kört fast i snön på väg till hotellet. Men kanske inte helt magiskt.

Sen blev det oväder över helgen och på måndagen var mackie död.

Portkod i Tbilisi

Graffan i närbild

Graffa på en gata i Tbilisi

Paus på en gata i Tbilisi

Inte undra på att man fildelar


Ibland blir jag så himla upprörd. En dator stulen en dator kraschad och nu säger mitt itunesbibliotek att jag bara kan byta en gång till - hur de nu räknat tre till fyra - och har dessutom mage att kalla det successful.

lördag, mars 28, 2009

Hotell Nr 7

En Lada Niva fastnar i snön

Liften mot toppen

Liften i nybörjarbacken

Kaukasus i moln

Off limits

Gudauri

Första helgen i mars var jag i vackra skidorten Gudauri. Så här fin var utsikten från mitt fönster högst upp i backen. Bakom krönet breder skidbackarna ut sig och lite till höger ser man topparna i Kaukasus.

Ett par timmars bilfärd från Tbilisi och fina backar med någorlunda moderna skidliftar. Lagom mycket folk och möjlighet att hyra skidutrustning. Antingen kan man lägga 100 USD på att hyra en lägenhet - eller 30-100 USD på hotell med varierande standard.

Tydligen kommer dessutom en hel del européer för heliskiing.

Grymma Tilliander


Länge sen jag lyssnade på Tilliander men på P3 i bilen igår insåg jag genast att det var favvomusik coming up. Soft blandning av slowpop och house. Och förutom jocken i mitten är videon himla skön.

fredag, mars 27, 2009

Måsten

Först nu inser jag vidden av elände jag varit med om de senaste månaderna. Tror att det var en kombination av spänning och gradvis försämring som mörkade mina insikter en aning. Nu ser jag tydligt fem måsten för att hålla humöret uppe - en säng, en dusch, en cykel, en dator och trådlöst iaf någon timme per dag. Samtidigt är det också allt. Nästan iaf. Pappa la just till en kamera. Såklart.

Klefstad förlag på Trädgårdsmässan


Igår var jag som hastigast på Trädgårdsmässan i Stockholm för att lämna av mamma och bära in lite böcker. Som alltid är Älvsjömässan fantastiskt fin och jag rekommenderar verkligen en tur både för den härliga plantskoledoften och - givetvis - för att träffa mamma och storasyster och se vår nya bok - I mormors skafferi - i A06:215.

Anar mina rötter


För en stund sen började pappa läsa högt ur sin dagbok för gårdagen. Efter några rader började jag gapskratta. Med marginal för några detaljer lät det precis som bloggy. Samtidigt inser jag att det inte är någon slump att jag alltid skriver noterar dokumenterar och fotar med en pappa som diabildat sig genom livet och ständigt haft sin dagbok på skrivbordet. Men eftersom jag börjat så sent - efter 25 - så har jag inte reflekterat så mycket över det tidigare.

Vaknade i paradiset


Imorse trodde jag att jag drömde. Vaknade i en lagom mjuk säng med duntäcke och dunkuddar. Tittade upp i ett vitt vackert tak med träbjälkar. Vid sängens fotände ett porträtt av morfars bror Mauritz och en murad skorsten. Fönster som inte drar och inte släpper in ljud. Satte försiktigt fötterna på en mjuk matta på ett vackert gammalt trägolv och gick till ett varmt badrum med handdukstork på fot. Spolade i en fungerande toalett och tvättade händerna med en härligt doftande tvål.

Sen kurade jag ner mig i sängen med nya mackie 10.5.6 och kände mig helt overklig. En pirrande känsla i magen och stora stora ögon.

Underbart vackra Östergötland



Konsten att vika tvätt


Alltså det är ju något magiskt vad man kan lära sig via vänners face.

En torsdag med pappa


Imorse lite efter åtta åkte jag mamma och pappa hemifrån. Tillbringade en timme som bud (!) på Stockholmsmässan innan jag och pappa åkte vidare till amerikanska ambassaden. Efter ett par turer för många hade jag fått en härlig solig men något oväntad rundtur på söder och östermalm. Väl på ambassaden var jag försenad så jag fick lämna pappren till vakten och hoppas på det bästa.

På vägen hem till Klefstad stannade vi till på en vägkrog och jag insåg att det nog var första gången i mitt liv. Vilken upplevelse. Fick John Steinbeck-vibbar vilket inte bara är positivt.

Väl hemma bytte storebror till sommardäck medan jag packade böcker och pappa skrev ut fakturor. I Linköping levererade vi sen böcker via både posten och speditionsfirma och så till två boklådor. På vägen hämtade vi även ut nya mackie - aka the monster - som nu lanats och verkar innehålla lika mycket osorterat elände som mackie. Men med ungefär 100 GB större minne så inga konstigheter.

Så åkte vi till Neva Books & Pics i Rimforsa där vi lämnade tre böcker och köpte två. Stiligt. Efter denna fullmatade dag var vi väldigt uppåt och reflekterade inte så noga över den lilla detaljen att vi glömt tanka. När vi insåg detta låg vi bakom en timmerbil mitt i mörkaste skogen i Småland helt utan tillstymmelse till liv i närheten. Tysta såg vi mätaren gå från 50 km till tom tank till 40 till 30 till 20. Vid 20 dök det upp en Statoil - för lastbilar..! Mycket fascinerande men vi tankade iaf lättat innan vi tog den obligatoriska kafferasten.

Efter en stund började det snöa och vid Brösarp bytte vi så jag körde sista biten. I kolmörker och hällregn låg jag över mittlinjen för att slippa vattenspåren. Och med en såndär inhemsk Österlenare liggande precis bakom men inte tillräckligt precis för att köra om. Så det var en tajt sista timme innan vi äntligen landade i vårt andra hem Haga.

onsdag, mars 25, 2009

De omutbara


Däremot fick jag inte inhandla en styck iphone. No way jose utan abbonemang hos Telia. Så jag får snällt vänta till New York. Eller vässa argumenten till nästa femton återförsäljare. Brrr.

Snaaaaaaaart


Idag har en styck anskrämlig Mac Book Pro inhandlats. Ont i hela magen av att köpa en tvåfärgad dator med blank skärm. Men nu är det en gång så att Apple tappat huvudet alldeles och skapat ett monster. Så då har jag inte så mycket val. Positivt att en helt - än så länge - underbar datortekniker bekräftade grafikhaveriet och med en smittande entusiasm lovade att lana över mackie till monstret.

Så imorgon 18.00 är jag åter stolt innehavare av något så fantastiskt som en dator. Foton en masse utlovas. Så en masse att ni kommer bli lika trötta på Georgien som jag..!

Oväntat men ändå inte

Och så på tåget hamnar jag bredvid en rysk - nu svensk - pianist som mindes sin barndoms somrar i Georgien. Vad är oddsen på den..?

Märkligt men ändå inte

Sitter vid datoroasen Sidewalk Express - som btw både uppdaterat datorerna och sänkt priset - när plötsligt en äldre krum dam med guldtänder och ryskt pass kommer fram och frågar hur hon tar sig till Moskva. På ryska. Så jag svarar såklart på bästa ryska att hon bara ska fortsätta framåt och följa skyltarna till gate 13. Helt chockad stirrar hon på mig. Stor humor. Visserligen har hon frågat mig på ryska men hon förväntade sig inte ett svar. I en kort sekund trodde jag hon skulle göra korstecknet. Om hon inte var religiös redan blev hon det nu.

Första svenskan jag hör på tre månader

Alltså det är inte roligt att sätta sig i en kall bil på morgonen. Nej. Men åh - jag kunde ju satt värmen på timer. Gud så dum jag är. Det är inte sant. Åh. Paret som passerar mig med varsin kabinväska och latte i handen är vansinnigt välklädda. Ser ut som någon blandning mellan reklamare och business. Förmodligen kollegor. Fortfarande i chock har jag svårt att ta in att någon med sådan emfas kan uppröras av en kall bil på morgonen. Som sagt. Det tar nog några dagar att vänja sig.

På Arlanda med tårar i ögonen

Åh. Känns precis som första gången jag var i Östeuropa 1993. Då åkte jag till Riga via Jönköping och minns hur den persikofärgade flygplatsen som var så liten och smaklös när vi åkte var som paradiset när vi återvände. Minns hur jag inte kunde sluta spola vatten i handfatet och sen bara ville lägga mig på väntstolarna och vänja mig.

En halvtimme på Arlanda och jag är fortfarande lika chockad som jag var då. Vart jag än tittar ser jag putsade - hela - fönsterrutor välklädda vackra människor hela golvlister - golvlister öht - datorer teknik blanka golv politiskt korrekt reklam hjälpsam personal utan alltför mycket smink. Jag vet att jag snart vant mig men sanningen är den att vi har ett helt otroligt land. Och jag är så otroligt lycklig att få landa här.

söndag, mars 22, 2009

How good is your French..?

Plötsligt var det alldeles tyst. Två forskande ögon lyste i mörkret. Lite försiktigt svarade jag att its okay but i wont be the wittiest tonight. Gapskratt medan bilen rivstartade. Väntade mig en lång kväll.

Men det gick över förväntan. Även att de ryska genitiven låg på tungan hela kvällen lyckades jag mer eller mindre hålla mig till franskan. Och lära mig ett nytt ord. Däremot måste jag erkänna lyckan när jag kunde växla över till ryska med taxichauffören på väg hem. Åh så himla mycket lättare det är att prata ryska än franska.

torsdag, mars 19, 2009

rutube.ru

Böter och sopor

Georgier och bilkörning är ett kapitel för sig. Eller ett kapitel med italienarna möjligtvis. Fantastiskt snabbt och tutande. Ständigt böter i handskfacket. Aldrig bilbälte. Och så denna omöjliga vana att kasta ut allt genom fönstret. Cigarettpaket näsdukar godispåsar petflaskor. Precis efter att de suckat åt den totalt nedskräpade georgiska naturen. Logik är inte riktigt en del av den georgiska folksjälen.

Vackert men elandigt

Efter sju dagar pa resande fot fick jag sa otroligt nog i tisdags sa det var nastan skrattretande. Som en asna satte jag mig pa hasorna och vagrade rora mig.

Visst ar det otroligt vackert i det har landet och jag har tagit sakert 500 foton de senaste tva veckorna. Men ah sa trott jag ar pa politiskt inkorrekta skamt om kvinnor HBTQ och muslimer. Pa tiogradiga toaletter utan toalettstol toapapper och tval. Pa sangar som ar som hangmattor. Pa mogelflackar stora som vaggen. Pa fjortongradiga sovrum. Pa flimrande PC-skarmar fran 1998.

Men mest trott ar jag pa orden обязательно надо выпить eller pa svenska - alltsa det har glaset bara maste du dricka ur sen ar det lugnt. Grejen ar bara att det aldrig ar lugnt. Sprithetsen ar helt absurd och har resulterat i att jag inte dricker alls langre. Georgierna nojer sig inte forran gasterna rent fysiskt dackar.

Och detta kallas i turistbockerna for gastvanlighet.

En foraldrad version av Internet Explorer


SvD har koll pa laget. Forstora bilden och las till hoger.

söndag, mars 15, 2009

Fortfarande ute pa landet

I torsdags och fredags foljde jag med en NGO ut i falt for att se hur de arbetar med utveckling. Sa himla inspirerande att se hur bondekooperativ bildas, hur veterinarteam utbildar djuruppfodare, hur byar renoverar sina kulturhus. Men allra bast var nog att jag fick klappa kalvar och leka med hundar och katter.

I fredags kvall anlande jag till Gori och igar vid lunch fortsatte jag med mina kollegor till UNHCR i Ahmeta. Kontoret arbetar nastan uteslutande med tjetjenska flyktingar och ligger precis vid Pankisidalen. Just nu sitter jag pa kontoret pa en stationar pc som kraschar internet om jag oppnar mer an tre fonster samtidigt sa lankarna far vanta.

Lite underhallande att jag i fredags hade traningsvark i magen for att vagarna ar sa daliga. Trots svaga 30 km i timmen sa studsar man omkring som en guttaperkaboll. I fem timmar.

lördag, mars 14, 2009

I mormors skafferi inspirerar

Snart ger vi ut var tredje bok I mormors skafferi pa Klefstad forlag. Sa himla glad att den redan inspirerar.

torsdag, mars 12, 2009

Timeout fran civilisationen

Nu kommer jag aka till Tsalka i tva dagar och vara helt utanfor allt vad internet heter. Sa stay tuned tills jag ar tillbaka fredag kvall.

En olycka kommer sallan ensam

Inom loppet av en vecka har min mac dott och bada mina bankkort lagt av. Samtidigt har sakerhetssitautionen i Gori forsamrats sa pass att jag inte kan vara kvar.

Tur i oturen att jag planerat in lite resor och alltsa inte fysiskt ar i Gori den sista tiden. Tur i oturen ocksa att jag levererat boken till tryck. Annu mer tur i oturen att mina georgiska kollegor ar rika som troll och har forsorjt mig tills jag lyckats ordna cash i Tbilisi.

tisdag, mars 10, 2009

Mac vs PC

Efter att i tva dagar ha arbetat vid en stationar PC har jag fatt flera livsavgorande insikter. En av dem ar att utan min mac hade jag aldrig haft bloggy face skype mejl och ett fungerande liv pa en och samma gang. Inser att alla som fragar mig hur jag hinner med mitt liv uppenbarligen ar PC-anvandare.

Samtidigt inser jag hur fantastiskt ineffektiva alla organisationer ar pga denna markliga forkarlek till PC. Dagen idag har jag tillbringat med antivirusprogram antispionprogram uppdateringar av diverse slag samt sju stromavbrott som genast dodade PCns alla program. Gah!

måndag, mars 09, 2009

Apropå livet i allmänhet

I helgen var jag i Gudauri i de Kaukasiska bergen som ar vansinnigt vackra. Imorgon blir det en runda till Tbilisi och pa torsdag morgon bar det av till Tsalka dar jag ska studera en annan organisation i falt. Pa lordag ska jag och mina favvokollegor besoka UNHCR i Ahmeta och sen ska jag stanna dar nagra dagar for att se hur de arbetar. Val tillbaka i Gori har jag bara en vecka kvar sa jag formodar att jag packar och stannar till ett par dagar i Tbilisi innan jag aker hem den 25e mars.

Aven att jag kommer sakna Georgien magiskt mycket ser jag fram emot en dusch sa mycket att jag knappt kan andas. Och ett hus med tata fonster och golvvarme. Fin bil med satesvarme och en motorvag utan kor. Mat utan alkohol och en inomhustemperatur som inte kraver fleecetroja och dunvast. Men framforallt att fa vara sig sjalv och inte behova saga sa har gor vi i Sverige och sa har gor vi inte i Sverige.

Vilket kommer vara min verklighet hela den veckan jag ar hemma..

Apropå mackie

Eftersom mackie inte fungerar och jag har en usel stationar kontors-PC sa kommer jag inte blogga lika flitigt de narmaste dagarna. Mina inlagg kommer dessutom sakna a a o eftersom jag inte hinner klippa och klistra och fotona kommer lysa med sin franvaro eftersom jag inte litar pa att den har datorn ar virusfri. Pa onsdag ska jag inom Apple Store och se vad de sager.

söndag, mars 08, 2009

Macsupport

Om nagon har bra tips pa hur man kommer runt en svart skarm pa mac book pro 10.4.11 sa ar jag tacksam for hjalp. Datorn startar och jag kan skriva in losen men ser ingenting. Hor google notifier sa uppenbarligen ar datorn i full funktion part from skarmen. Givetvis har jag gatt igenom nagra tradar pa natet men de handlar bara om service och installationsskivor - tva saker jag inte har tillgang till i Gori.

Ikvall ska jag lata batteriet ladda ur helt och sen ladda fullt innan jag startar igen. Nagon som har battre tips..?

fredag, mars 06, 2009

Jesus på tråden


Märkligt så snabbt man tar till sig en annan kultur. Igår morse tittade jag upp mot trådarna över gatan och såg genast Jesus. Efter tre månader med ikoner kyrkor och kors så är det det enda jag ser.

Solnedgång bakom bergen


Så här fint är det när man korsar Stalintorget på väg hem.

torsdag, mars 05, 2009

Безмолвно

Så himla typiskt mig


När jag letade efter rysk litteratur för en tid sen hamnade jag så småningom på ryska skolan. Redan första gången frågade jag efter en privatlärare i ryska men ingen var intresserad. Efter ett par besök fick jag så några böcker och passade på att upprepa min förfrågan. Ett samtal senare var Ljubov bokad. Fint tänkte jag.

Första mötet klickade vi direkt. Så himla skön och fantastiskt vänlig. Idag vid lunchen blev mina kollegor lätt överraskade. Ljubov..?! Rektorn..?! Visste inte vad jag skulle svara. Givetvis har jag helt på egen hand lyckats ordna Goris absolut vassaste ryska som min alldeles egna privatlärare. Och nu ska vi läsa Anna Karenina.

Badrumsskåp

Detalj från badrum i det fria.

Badrum i det fria

För snart en månad sen var vi i ett stugområde för internflyktingarna - sk new settlement - för att granska biståndet.

Visserligen har flera av dessa stugområden utedass - men att hitta detta tvättfat och badrumsskåp utomhus var i starkaste laget. Precis över nollan och lera överallt. Hur svårt kan det vara för regering och biståndsorganisationer att sätta handfatet inomhus..?

Utsikten från mitt fönster


Natten till igår hade jag väldigt svårt att sova. Regnet slog mot plåttaket och fukten riktigt kröp in genom fönsterspringorna. Sällskapade mackie ett par timmar och slogs plötsligt av att oljudet tystnat. När jag tittade ut såg jag blötsnö över hela kvarteret. Ljuvligt vackert. Snön visar också hur många ledningar som är dragna över gatorna.

En onsdag utan bloggy


Igår kom jag till kontoret lite före nio vilket visserligen är före UNHCR-tid men helt klart sent för min del. Eftersom jag inte har nät utanför kontoret kommer jag vid åtta för att läsa igenom privat post och blogga. Nu hann jag bara som hastigast in på face vid tiosnåret.

Snart kom säkerhetschefen från Tbilisi och slog sig ner för en pratstund. Allt tydligare att jag skulle behöva åka till Tbilisi ett par dagar för att debriefa. Svårt att få överblick när man enbart är i fält.

Efter två timmars fokuserat arbete ringde tryckeriet från Hässleholm. Vår tredje bok är klar för tryck och de sista detaljerna skulle kollas. En timmes telefonkonferens via Skype ledde till ännu en liten pärla i brun vaxdukspärm. Vid tvåtiden blev det en mycket sen och stressig lunch för att hinna briefa min gruppchef innan han åkte till Tbilisi vid tre.

Att mackie dessutom har 893 MB ledigt utrymme på hårddisken underlättar knappast mitt arbete. Enkla blogginlägg med senaste fotona fick vänta eftersom jag inte hann rensa hårddisken.

När tempot var på max lite före sex brakade nätet ihop så det var bara att lämna alla mejlen i utkorgen och se bloggy besegrad. På väg till ryskan hann jag precis koordinera morgondagens afterwork samtidigt som helgens afterskiresa. Bjuden av en alldeles underbar 40ish uzbekiska i vit skinnkostym. Skulle kunna bli galet.

Och så tre timmar ryska med en helt underbar och givetvis mycket intensiv rysk-georgiska. Oh my gosh. Inte det lättaste att hålla sig fokuserad efter en sån dag men jag lyckades lära mig två grammatiska former - säkert 30 nya ord - och dessutom highlights om dekabristerna. Under tiden som jag klappade en väldigt söt och lat katt.

Slutligen kom jag hem vid niotiden - tvättade för hand - och avslutade dagen med ett par timmars protokolläsande.

tisdag, mars 03, 2009

medgångsrojalist

Snaskefar har myntat veckans ord. Eller snarare förra veckans.

Ååååååh så fin


I snart två år har jag bävat för dagen då Sveriges EU-logga skulle bli offentlig. Så fel det kan bli och så fel det så många gånger har blivit. Men för en stund sen damp det ner ett mejl från mamsen och oj så fin loggan är. Särskilt om man ser hela filmen. Lite tennis över det hela.

Så nu är det premiär för en ny tag. EU.

Ännu mer kontorshumor

Och nu hittade jag 2 signal parents och 1 backward individual.

Lite roligt ändå

Läser igenom och analyserar material som sammanställts av mina georgiska kollegor. Visst är det genomgående stavfel men när jag kom till several drag addicted individuals började jag faktiskt gapskratta. Mitt i allt elände såg jag mina underbara drag queens uppenbara sig som en glamorös skänk från ovan i dessa dystra flyktingläger.

måndag, mars 02, 2009

Tågbiljetter

Tåg till Gori


Lyssna inte på georgiska kollegor med mercor och westwood. Tåget mellan Tbilisi och Gori funkar fint och man reser varken med kriminella eller med höns. Bara helt vanliga och väldigt charmiga georgier.

Tågen avgår från Borzjomi-stationen som ligger precis vid tunnelbanestationen Vagzlis Moedani. Om man kommer från Rustaveli tar man till vänster upp för rulltrapporna och väl på gatan till höger.

Lite oklart var man får reda på tågtiderna. Man kan ringa ett nummer. Själv åkte jag dit och bad dem skriva dagens tider på en lapp. Så söndagar kan man åka 15.50 16.45 eller 19.00. Själva resan kostar 1 GEL och tar 2 timmar genom ett helt fantastiskt vackert landskap.

Marknaden vid Borzjomi-stationen

Ännu en affär

Tunnelbana på georgiska


Inte helt lätt att veta vart man ska. Mitt trick är att fråga i kassan om man ska ta höger eller vänster. Sen minns man alla stationer. Ett annat trick skulle kunna vara att lära sig det georgiska alfabetet.

Tunnelbanevakt


När jag bodde i Moskva var det en allmän sanning att tunnelbanevakter tjänade mer än läkare - eftersom de hade tråkigare arbete. Oklart om det var en kvarleva från sovjettiden - om det ens fanns tunnelbanevakter då. Däremot är jag nästan säker på att människor som arbetade långt norrut fick tillägg för kyla och mörker. Om någon vet mer eller har en länk kommentera gärna.

söndag, mars 01, 2009

Mellan FN och Rustaveli


Igår blev det en hel del promenerande då jag letade efter Apple Store. Den här lilla gränden leder ut från Bookland som tyvärr var stängt.

Oklart Big Mac-index


Igår var jag på McDonalds och betalade 86 kr för i princip Big Mac & Co. Känns som att Big Mac-index inte riktigt håller om man jämför med att ett sjyst vandrarhem kostar 107 kr natten.

Blomställning

Bloggy på Apple Store Tbilisi


Och notera förstoringen av fotot nedan. Väldigt nyfikna undrade personalen vad jag hade för mac och vad jag gjorde för något. Well. Tog inte måna sekunder innan de var helt sålda på mina gorifoton. Väldigt glad eftersom Tbilisiborna är inte särskilt imponerade av Gori.

Apple Store Tbilisi


Som alltid börjar efterforskningarna så snart man landar i ett nytt land. Och igår var jag äntligen på plats. Applebutiker är alltid applebutiker och alldeles underbara. Personalen var otroligt hjälpsam och trevlig och den ena hade världens coolaste klarblå ögonfransar och raka lugg.

Tyvärr hade de inga lurar i lager men blev rekommenderad marknaden GoodWilli vid Didi Digomi - där det ska finnas en del appleprylar. Hinner nog inte dit idag men det ligger vid metro Sarajushvili.

Så söta som de var så fick jag givetvis fota himmelriket. Lycka.