tisdag, mars 31, 2009

Vår mat förtjänar mer respekt


I söndags såg jag Småskalighetens hjältarsvt. En härlig och oväntat rak dokumentär om livet i och utanför Karlshamn. Sunda människor och välmående djur. Nästan en idyll. Men ändå fullt möjlig.

Idag läste jag i svenskan att 57 % av matavfallet fortfarande är ätbart. Och det slängs rakt ner i soporna. När jag slänger mat hemma vet jag iaf att det går till katten eller hönsen eller komposten. Men i stan.

För mig är det lika orimligt att vara vegan och ekologist som att slänga ätbar mat. Tror att folk skulle behöva tänka till lite grann och inse att maten inte kommer från affären utan från en gård. Att säga att det är för dyrt med kvalitativ svensk mat och sen slänga ätbar mat är faktiskt väldigt magstarkt. Dags att köpa mindre och äta mer helt enkelt. Och att faktiskt stödja det svenska lantbruket mer långsiktigt.

5 kommentarer:

Örjan sa...

Förlåt men nu tänker Du väl fel.
57 % av resterna är fortfaarande användbara.
Inte 57% av inköpta matvaror.

Men en länk i din anda
http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/26/dags-att-slakta-den-heliga-ekologiska-kossan

örjan sa...

Angående att slänga mat
http://tabberaset.blogspot.com/feeds/posts/default

Elina Jonsson sa...

ah tack..! menar såklart att det är orimligt att slänga ätbar mat - vilket är 57 % av den slängda maten - så nu har jag skrivit om.

och stort tack för länkarna..!

marit paulsen har ju helt rätt i ekologismens elitvarning - men samtidigt låter hennes storskalighet lite väl brutal. visst krävs det storskalighet men det måste ju också finnas en balans där hänsyn tas till miljö och djurvård.

men att amerikanerna slänger hela 50 % av sin mat..?! och svenskarna 20-30... skrämmande. ger onekligen perspektiv på klagomål om för låg lön och för höga skatter..

Elina Jonsson sa...

..och nu har jag ändrat lite till... skyller på jetlag ;)

Elina Jonsson sa...

uppdaterar tabberaslänken om hur mycket amerikansk mat som slängs. inte alls förvånad. ser det varje dag.

visserligen med den newyorkska twisten att de hemlösa här många gånger lever på den restaurangmat som slängs.