onsdag, april 08, 2009

Bristande språkkunskaper


För en tid sedan träffade jag en svensk rekryterare och lyssnade alltmer uppmärksamt på hennes redogörelse för hur svårt det var att hitta unga svenskar med goda språkkunskaper. Inte bara det att många väljer bort franska tyska spanska ryska i gymnasiet - men att deras engelska inte når den professionella nivå som krävs. Givetvis protesterade jag och sa att det inte kan stämma för visst talar alla unga svenskar utmärkt engelska. Och många äldre med för den delen.

Kort därefter träffar jag en sk ung person. Och med det menar jag en person som är född en bra bit in på 80-talet och alltså gått det nya gymnasiet. Oh my gosh. Rekryterarens tes bekräftades omedelbart. Engelskan var helt undermålig. Jag hade aldrig anställt denna person någonstans utanför Sverige. Efter det har jag noterat fler och fler unga människor staka sig leta efter orden och ha svårt att uttrycka sig tydligare än oh yeah thats really great.

Tror unga svenskar att det räcker med engelska för internationella uppdrag..? För de söker ju trots allt. Och varför prioriteras inte ens engelskan..? Eller har jag och min rekryterarvän bara haft en otrolig otur..? Tacksam om någon har länkar eller vet mer..!

7 kommentarer:

Den tjocke konsulten sa...

Skicka tackkortet till fd. skolminister Göran Persson.

Elina Jonsson sa...

ah var det under hans tid den usla gymnasiereformen genomfördes..? helt förträngt :)

Den tjocke konsulten sa...

Göran P kommunaliserade skolväsendet på ett väldigt dumt sätt och det var då den stora rutschkanan utför inleddes!

Elina Jonsson sa...

ah kommunaliseringen så tidigt som 1991..! såklart..! själv funderade jag kring den förändrade betygsskalan några år senare. helt hysteriskt. snacka om att kidsen inte lär för livet när de hetsar sig igenom enkla kurser för höga betyg..

Elina Jonsson sa...

en upprörd tidigare rektor på katedralskolan i linköping i corren
http://archive.corren.se/archive/2008/5/20/jq2w0kqi1hbiopf.xml

som verkar ha samband med rapporten från lärarnas riksförbund i samma veva
http://www.dn.se/opinion/debatt/goran-persson-sankte-medvetet-lararnas-status-1.630189

själv anser jag att vissa saker bör vara statliga - som skolan och SJ - medan småföretagen skulle behöva friare tyglar. nu känns det som en tävrtomvärld där fel saker regleras statligt och fel saker lämnas åt privat upphandling och kommunstyre.

Robert W sa...

Över huvud taget har svenskar en överdriven tro på sina engelskkunskaper (eller engelskakunskaper som de obildade säger). Jag har sett jobbansökningar, där den sökande uppger sig tala engelska flytande, men det finns inget i hans/hennes CV som säger att personen någonsin bott i något engelskspråkigt land. Tror de att de talar engelska flytande efter att ha kollat på filmer på TV1000?
Inom EU har alla rätt att använda tolk till sitt eget språk, men om det är engelska som talas, väljer svenskarna ofta bort tolken. Deras egen engelska är ju så bra...
När alla europeer ska tala med varandra på engelska, får vi en situation där svenskar, tyskar, italienare och fransmän diskuterar Europas framtid på "kindergartenengelska".

Elina Jonsson sa...

jag både håller med och håller inte med dig. cv-skryt är magstarkt och precis som du så måste jag se bevis för en tes. man måste ha använt språket på något vis för att bli flytande. eller ens i närheten.

däremot har jag insett två saker de senaste åren. unga svenskar har ofta ett bättre uttal - som får dem själva att tro att de är flytande på språket - medan äldre har ett betydligt tydligare svenskt uttal som såklart får unga att tvivla. vad jag har insett nu är att de äldre internationella tjänstemännen - oavsett ursprungsland - med någorlunda stark brytning har ett häpnadsväckande ordförråd.

min afghanske kollega i gori hade tex aldrig arbetat utanför afghanistan och lärt sig sin engelska helt på egen hand. när jag - som anser mig vara otroligt flytande på engelska - skulle skriva en rapport om internflyktingarnas förhållanden...så behövde jag hans hjälp med alla fackuttrycken och de formella unhcr-formuleringarna.

för att bli riktigt långrandig är jag fascinerad av mammas och pappas mejl på engelska. ibland får jag ett mejl som jag ska rätta innan det skickas ut i världen. well. visst är det en enkel vardagsengelska i mejl - men den är i det stora hela korrekt.

summa summarum. unga svenskar som söker arbete utomlands har en enorm övertro på sina språk och borde ta språkkurser..!! samtidigt som svenskar överlag och tjänstemän som arbetar internationellt borde vara stoltare över sitt vackra arbetsspråk.