tisdag, augusti 28, 2007

Energikrävande att leva efter principer

På ICA idag fanns ett erbjudande om en ekologisk produkt. Eftersom jag inte tror på ekologiska produkter valde jag en likvärdig icke-ekologisk produkt. Eftersom den är på kupong bredvid en bonuskupong jag tänker använda - vuxenpoäng jag vet - frågar expediten snällt om jag vill byta produkt så jag kan använda kupongen. Nej sa jag. Jag har valt bort den ekologiska. Men vill du spara kupongen. Nej sa jag jag tror inte på ekologiskt. Men vill du inte ge bort kupongen. Din mamma kanske har ICA-kort. Underbaraste expediten typ någonsin. Kände mig som jordens gangsta som så elakt fortsatte hålla på min princip.Foto lånat från Mats Svensson Borstahusbild.

För faktiskt. Svenskproducerad mat är så välproducerad som den kan bli - och fortfarande vara någorlunda effektiv. I möjligaste mån köper jag närproducerat - för det är där de stora miljövinsterna hämtas. För mig handlar det om aktiva val. Jag skulle aldrig få för mig att rent på slentrian köpa holländska tomater för att de står närmre kassan. Men jag skulle inte heller avstå avocado bananer eller apelsiner för att de inte är svenskodlade.

Diskussionen påminde mig lite om min resa till SVT för snart en månad sen. Assistenten som ringde för att boka resan pratade flyg. Jag tåg. Det blev tyst. Men alltså vi bokar flyg till dig. Lund-Sthlm. Tack sa jag men jag föredrar tåg. Nej men flyg går mycket snabbare. Nej inte från centrum till centrum. Men alltså vi bokar flyg. Jag är ledsen sa jag - för det var jag faktiskt - hon var ju så uppenbart omtänksam - men jag flyger inte mellan Lund och Stockholm. Boka X2000 till mig. Återigen kände jag mig eländig mot denna hjälpsamma assistent. Men ärligt. Borde inte SVT har mer miljötänk än så...?

Eller när jag på förra veckans konferens bad att få kranvatten. Världens underbaraste kursgård med jordens härligaste personal. Men kranvattnet tog tid. Det fanns ju mineralvatten i överflöd. Varför skulle någon vilja ha vanligt enkelt kranvatten.

Visst finns det andra aspekter att ta in. Kanske är det så att personen framför mig i kassan har apelsiner från Florida - längre transport - istället för Israel av politiska skäl. Kanske att någon väljer sockerärter från Kenya istället för Sverige av rättviseskäl. Men att välja ekologiska tomater från Sydamerika övergår mitt förstånd. Eller att köpa ekologisk mjölk samtidigt som man packar vagnen full med mineralvatten. Människor är många gånger så fantastiskt irrationella.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Elina
Pappa

Elina sa...

tack..!

Caroline sa...

I agree! Folk är fantastiskt bra på att vara inkonsekventa på området! Ledsen att vi inte lyckats synka...kramen!

Elina sa...

ah inkonsekvens var ordet jag letade efter såklart..! tack :)

Kinna sa...

Superbra skrivet Elina!

Christina W sa...

Kanonbra....
Just idag nämnde jag tomater köpta i butik som ett exempel som dock inte överensstämmer med det du säger. Och det gäller tomater...Trots frakten hit är det faktiskt ett bättre miljöval att välja frilandsodlade medelhavstomater än våra växthusodlade. Hur korkat känns inte det.
Och jag väljer tåget, kranvattnet, närproducerat (om jag kan - bortsett från tomaterna), åker kollektivt och sorterar sopor (även om detta sägs vara tveksamt).
En kanonbra sida...miljomat.se

Hannele sa...

Irländskt kött är mer ekologiskt och godare än Scans..

Elina sa...

alltså. för att vara riktigt riktigt miljömedveten krävs ju en smärre heltidstjänst. tyvärr. men generellt är ju närproducerat en bra riktlinje.

en annan aspekt som är intressant är att frysta grönsaker många gånger har högre näringsvärde än långväga importerade färska grönsaker. känns inte alltid nyttigare att köpa fryst än färskt..

Elina sa...

hannele: att jag inte väljer svenskt kött beror mycket på att jag själv kommer från en gård. jag vet hur otroligt viktig köttproduktionen är för sveriges landsbygd - såväl landskapet som företagen. därför skulle jag aldrig välja utländskt.

att jag inte väljer ekologiskt beror på en hel massa skäl där jag vet att andra personer har andra åsikter - vilket jag givetvis respekterar. däremot saknar jag ofta transportaspekten när folk väljer utländsk ekologisk mat av rena miljöskäl.

smaken har jag inte tänkt så mycket på :) får återkomma i frågan..!

inger sa...

En kommentar till tomatkommentaren - trädgårdsnäringen satsar nu rejält på alternativ till olja som uppvärmning av växthus, så nu BEHÖVER det inte längre vara bättre miljöval att välja medelhavstomater. Läs mer i "Viola", något av de senaste numren... Inte lätt att vara konsument, a-puh!
Hortis-Inger

Elina sa...

åh vad härligt med lite fackkunskap. hortisar är aldrig fel. är det inte just odlingar du avhandlar..?

har du tips på vilka grönsaker man egentligen SKA köpa? och vilka man inte ALLS ska köpa??

io sa...

Oj, så svårt! Jag har befunnit mig i år 1917 idag. Då skördades rädisor i slutet av mars, och spenat, färskpotatis och sallat några veckor senare. Värmen kom från hästgödsel blandad med strö i varmbänkar... men ett oerhört arbetskrävande och slitsamt sätt att odla... Men ändå! Jag köper själv mycket frysta grönsaker eftersom vi får så mycket svinn med så få i hushållet som vi är. Letar förtvivlat efter ursprungsmärkningarna, som blir allt svårare att hitta, men som helt styr mina inköp. Annars är det väl morötter som gäller :-)

Anonym sa...

Bra skrivet! Jag tror inte de i Sydamerika har så stor koll om det faktiskt är ekologiskt eller inte.

Elina Jonsson sa...

ännu en viktig aspekt - jag har svårt att tro att regelverket är så rigoröst och välkontrollerat i andra länder som i sverige.

vad gäller choklad och kaffe så köper jag däremot - om möjligt - rättvisemärkt eftersom jag åtminstone önskar att de människor som arbetar på fälten inte blir utsatta för gifter och dåliga arbetsförhållanden. ibland innebär den ekologiska stämpeln samma sak i praktiken. men detta är alltså en parentes till ovanstående diskussion!