tisdag, november 23, 2010

Tänk att vara..

Min kanske vanligaste retoriska fråga till min omgivning. Eller bara för mig själv om jag är ensam. En del älskar det och spinner vidare medan andra blir irriterade och tysta. Nästan alltid känner jag mig helt ensam om dessa tankar på vad andra gör.

Idag tex tänkte jag på hur det är att vara lastbilschaufför. Tänk att gå upp på morgonen och veta att man ska köra bil hela dagen. I ett fett skönt säte med rocklåtar på högsta volym och kaffekoppen precis inom räckhåll. Eller kanske riktigt riktigt långtråkigt. I vilket fall som helst mycket planering och psykologi. Samordning. Kundkontakt. Som egenföretagare träffar man många chaufförer och bud. Ofta med fjärrkontroll och truck - alltid vänligt leende.

Eller tänk att vara långtradarchaufför och backa med tvåaxlat dubbelsläp. Skulle älska att ha lagstadgad sömn men ha svårt att inte somna nattetid på motorväg. Samtidigt väldigt socialt med deras karavaner. Värsta måste vara att ständigt bli omkörd.

4 kommentarer:

Lotta Losten sa...

Sådär brukar jag också fundera. Ibland lockas jag av kontorsjobb. Sitta inom Hojtavstånd till trevliga kolleger. Kunna ta lunchraster och fikapauser. Något man inte har när man, som jag, jobbar inom funktionshinder. Lite närmare det blir det i mitt egna företag med då var det ju det där med kolleger...
Och tänk att jobba som polis, läkare eller brandman och ständigt se döden i vitögat. Men samtidigt få känna att man gör skillnad i samhället. Lastbilschaufför har jag också tänkt på, hur det skulle vara. Frihet på många vis men aldrig att jag skulle klara det i längden. Tror jag inte i alla fall. Allt hänger ju på hur bra man gör det för sig.
Ja.

Elina Jonsson sa...

härligt att se dig här igen..!

funderar lite på om det är en viss sorts yrken som man tänker mer på än andra. men jag tror nog inte det. man tänker på dem som man råkar stöta på tror jag. som när man sitter på vårdcentralen eller sjukhuset - då tänker jag alltid på hur det skulle vara att alltid ha en vit eller grön rock. så galet..! haha :)

mamma sa...

Faktiskt har jag också funderat i de här banorna. Men kanske lite annorlunda. Som i morse med snö rykande runt knuten och trafikvarning i radion,där man upplystes om långtradare, lastbilar och bussar som blockerar vägarna och befinner sig i dikena. När jag ligger i sängen under mitt sköna täcke....

Elina Jonsson sa...

lite annorlunda kanske - stackars chaufförerna! - men du tillhör definitivt skaran som aldrig tröttnar på alla mina teorier. evigt tacksam mamma!!