måndag, november 01, 2010

Apropå jantelagen

Alltså nu är jag så trött på det där med jantelagen. Som om inte människor i andra länder skulle vara avundsjuka och missunnsamma. Möjligen lägger en mer öppet förekommande svågerpolitik och korruption åtminstone på ytan band på missunnsamheten. Och visst kan jantelagen ses som baksidan av jämlikheten liksom en del av vårt lutherska arv. Men ärligt. Så himla annorlunda är det inte utomlands.

4 kommentarer:

yix sa...

Helt rätt! Jag skulle vilja dra det så långt att säga att man bör vörda och försvara jantelagen. Det är nämligen ett fenomen som är utdödende med tanke på Blondinbella och Co. Rekommenderar att läsa krönikan på Café. http://fredrik.cafe.se/kronika-13/

Vibeke sa...

Själv gillar jag Jantelagen 2.0: "Du ska inte tro att det bara är du som är något" :)

Elina Jonsson sa...

haha "när en politiker inte får missköta sitt jobb ifred"

visst kan man vända på femman. jag kanske inte skulle sträcka mig till att säga att jantelagen i sig är positiv - för mig handlar jantelagen om just avundsjuka och missunsamhet. däremot är jantelagen andra halvan av det som vi är så stolta över i sverige - jämlikheten.

funderar mycket på det här med generationer. mammas och pappas generation är så himla skön. aldrig inställsamma aldrig överlägsna. alltid kortfattade och justa. varken jantelag eller egoism. vi pratar en del om det och jag anar att det är en slags kombination av det gamla samhället mötte det nya och kriget och sedan efterkrigstiden.

en annan tanke - som kommer på bloggy inom kort - är att svenskar är så historielösa. få sk vanliga svenskar vet någonting om sin historia före 40-talet när alla flyttade in till stan och raderade sitt förflutna. bytte namn. blev viktiga. ville glömma. tror att detta också spelar stor roll. folk har inte längre en förankring i sin historia och sitt sammanhang.

vilket osökt får mig in på konfucianismen haha. men kanske mer ditt än mitt ämne..? hur funkar jantelagen med konfucianism och kommunism i kina..? inte alls med nykapitalismen kan jag tänka..?

Elina Jonsson sa...

haha vibeke jag gillar dina twists ;)

omvänt lite min paroll tror jag. du ska inte tro att det bara är jag som är något kanske? brukar ju själv synas och höras och gillar andra som gör det också :) men gärna med lite ödmjukhet och nyfikenhet.