torsdag, januari 10, 2008

Morgonens bästa nyhet


Åtal mot fildelare i Linköpings tingsrätt har lagts ner och flyttats till ifpi. Kammaråklagare Britt-Louise Viklund - som jag faktiskt har praktiserat för - förklarar prioriteringarna i svenskan. Mycket sunt. Däremot en något annan och mer oroväckande vinkling i Corren.

Visst anser jag att artister och konstnärer ska få betalt för sitt arbete. Men inte genom skivbolag som tar ut överpriser. Det måste bli betydligt smidigare att ladda ner musik. Dels direkt av artisterna på deras egna sidor. Men också en enhetlig kommersiell sida där det är enkelt att ladda ner. Typ itunes - fast bredare. Nu är jag inne på säkert fem betalsajter och hittar ändå inte vad jag vill ha. Om skivbolag och artister lever i sin tid kommer de att få betalt.

Jämför med pocketböckerna. Vem kopierar sina egna pocketböcker när det är så enkelt billigt - och snyggt - att köpa.

En växande skara pragmatiska moderater har debatterat i Expressen på sistone. Härligt att läsa moderat ideologi i praktiken.

I svenskan gör politikerna dessutom skillnad på uppladdning och nerladdning. Fine. Men det ena funkar ju liksom inte utan det andra. Och var finns resurserna och viljan att granska. Dessutom är det juridiska läget högst oklart än så länge. Läs mer.

När miljöpartisten säger att man kan jämföra nedladdning med att kopiera en cd-skiva till ett kassettband tycker jag snarare man kan jämföra med att spela in från radio. Gjorde ju inget annat när man var liten. Värsta sköna mixbanden - alltid med ett tvärt klipp mot nästa låt eller nån radiopratare - Clabbe - som trasslade sig in alldeles för tidigt.

Så länge man inte laddar ner för kommersiellt syfte utan privat bruk måste det vara okej. Iaf i väntan på att musikbranschen kommer ifatt.

Inga kommentarer: