måndag, oktober 08, 2007

Våga älska monopolet

Systembolaget och Apoteket måste vara en skänk från ovan. Ju mer jag bor utomlands desto mer övertygad blir jag om monopolens alla fördelar. Ingenstans i hela världen går det att hitta en så välsorterad liquor store som i Sverige. Att gå in på en vinbutik i Frankrike och hitta något annat än Absolut vodka och traktens tjugofem viner - give and take - är nästintill omöjligt. Medan man på Systemet väljer och vrakar - frågar om råd och beställer. Systemet är en treat för finsmakaren i must say.


För att inte tala om Apoteket. Denna ljuva oas med en oändlig kunskapsbank. Pharmacies här är inget annat än chips och snacks. Ah jo just det. Det finns en liten counter med fantastiskt ohjälpsamma personer som aldrig hört talas om åkomman som just du har. Och som är ganska duktiga på att förmedla just det budskapet också. Så blir man hänvisad till hyllorna med medicin mittemellan hårsnoddar kakor diskborstar och tofflor. Känns verkligen så himla professionellt. Precis det vi skulle uppskatta i Sverige. Eller inte.

4 kommentarer:

Anonym sa...

En viktig faktor som du glæmt bort är tillgängligheten - möjligheten att köpa en flaska vin, eller ett paket Ipren, en söndagskväll. Eller en onsdag någonstans långt från ett apotek. Håller med om att kunskapen på Systembolaget är mkt bra, men tror inte att den nödvändigtvis skulle vara sämre i en vinbutik. Har mindre erfarenhet frpn US än från UK, men fick bra hjälp på deras pharmacies och familejn jag jobbade åt hade ngn "amazing" wine dealer. En annan faktor är tilliten till konsumenten - jag tror faktiskt att de allra flesta klarar av friheten det innebär med näsdroppar och Ipren på ICA. Allt har sina + & -, men tror det är lite missvisande att jmf US mot ett avskaffande i SWE, då svenskarna med vår vana vid Apotket och Systemet skulle ställa helt andra krav på service och kunnande, i kombination med tillgänglighet och frihet. Kram! (Och hoppas att dte iaf fanns ngt som botade huvudvärken!)

Elina Jonsson sa...

calinn vilken härligt lång comment..!
här kommer ett ännu längre svar..

vad jag avsiktligt uteslöt var två klassiska invändningar mot min kärlek. ideologi och tillgänglighet.

många med min politiska färg menar att valofriheten är fel. själv menar jag att det här inte handlar om konkurrens per se - utan om förtroende kunskap och kontroll.

fantastiskt många områden i sverige är hårt reglerade - alldeles utan anledning - som absurt strikta regler för företagare krögare bönder osvosvosv. varför fokusera på de två saker som faktiskt verkligen fungerar.

privatiseringar i all ära - men vissa saker förlorar på upphandling. personligen är jag för ett statligt SJ då de små tågbolagen inte klarar av att levera rikstäckande fungerande tågnät. dyrt blir det uppenbarligen oavsett. gilla staten eller inte - den är trots allt till för oss och bör användas inom de områden där den behövs.

för mig är det inte så himla svårt att handla ipren på apoteket. uppvuxen på landet måste jag åka en mil bara för att handla mat eller ens en kexchoklad. att väl vid affären gå till dörren bredvid och på apoteket handla en ask ipren är ingen större uppoffring. och om man bor i stan har apoteken öppet till sju eller nio plus söndagar. nånstans får folk också planera lite.

dessutom måste man verkligen fundera över varför systemet är så reglerat som det är . för hundra år sen - kanske tom sjuttio år sen var sverige svårt alkoholiserat. titta på rysslands problematik med alkohol. personligen tror jag det är väldigt bra att det är statligt styrt - men med relativt generösa öppetider.

min enda invändning skulle kunna vara att det är svårt för svenska vinodlare att överleva - då de inte kan sälja till konsument direkt från produktionen.

linda sa...

jag är med dig, helt med dig. systembolaget o appo (o sj) kvar, avrelgera andra saker!

Elina Jonsson sa...

ey härligt linda..!

btw borde vi vara med i en partisocial studie. så rörande överens och på varsin kant. the new generation. me love.