onsdag, oktober 03, 2007

Favvolandet


När man har suttit i Generalförsamlingen i några timmar och lyssnat till femtiotalet tal börjar man skönja mönster. Men vissa av talarna avviker alldeles otroligt. Liksom länderna. Venezuelas tal idag höll varenda notetaker klarvaken. Den som vill uppleva sann dramatik på spanska gör det alldeles gratis här. Nånstans runt åttonde minuten sätter det igång. För den som är lite svalare finns det en lugn nästan lite räddhågsen engelsk tolk att luta sig mot - eller darra med. Kan säga att talaren överröstade tolken så jag till slut lyssnade på talet på spanska. [Finns superfina hörsnäckor man lyssnar med.] Kolla särskilt mustaschknycken i början. Notera även hur ljudvolymen justeras allteftersom rösten höjs.

Ett annat land som har utmärkt sig är Kenya. Vill man höra en afrikansk vinkel på migrationen till EU är det här ännu ett gratis äventyr. Dessutom har talaren en alldeles underbar humor - bla när han inför generalförsamlingen påstår att man inte behöver vara en rocket scientist för att räkna ut vissa saker. Kenya tillhör helt enkelt en av bubblarna på min lista. Där San Marino såklart redan tagit en plats. Har kommenterat nedan att han ser ut som Paulo Coelho.

Men nu till vinnaren. Som tyvärr inte vinner på sin talare - som jag med mina skyhöga förväntningar blev lite besviken på. Men bara lite. Men oh my gosh. Georgien. Vilket land. Glöm allt med treoliknande mineralvatten och valnötter. Här snackar vi ett land som på ett år gick från rankad 112 till 18 som den mest affärsvänliga nationen. Ett land som efter Rosenrevolutionen 2003 har minskat korruptionen radikalt. [statistiken något missvisande eftersom olika länder ingått]

Georgien med långsiktiga planer på EU och NATO. Med goda relationer till både USA och EU. Med en på många sätt hård - men ändå samarbetsvillig - ton mot Ryssland. Georgien vill hålla sig väl med Ryssland, men tröttnar ibland på grannens stöddighet. Apropå att en rysk officer blivit skjuten i Georgien avslutade president Saakashvili sitt tal med frågan - har inte Ryssland tillräckligt stort eget territorium för sina soldater. Oh my gosh. För att vara FN är detta hur starkt som helst. Big up.

Och så givetvis - Sveriges FN-ambassadör i New York - Anders Lidén. No matter hur bra Anders var. Jag hade velat se Bildt.

Inga kommentarer: