tisdag, september 28, 2010

Om att få färg

Dagen idag har tillbringats i Harlem. Mindes första kommentaren på amerikansk mark häromdagen och insåg alldeles klart varför jag har aningen svårt för New York ibland. Därför att jag har fått färg. I Sverige är jag så van vid att vara Elina men här blir jag en färg. Precis som när jag bodde i Kina och insåg med magen hur det måste kännas att vara den enda färgade på en mindre ort i Sverige. Man kan inte gömma sig.

Ibland är de enklaste ting svårast att förstå men jag inser nu - efter två år i stan - att det handlar mycket mer om färg än om kön. Vilket på sätt och vis är lättare att hantera. I Harlem är tonen alltid vänlig så där besvarar jag kommentarerna ler vänligt och tackar för komplimangerna - men i Alphaville blir jag fortfarande väldigt avig. Det går liksom inte att komma ifrån att det ska bli skönt att slippa.

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Trevligt att höra att Harlem behandlade dig vänligt! (Så brukar det i och för sig alltid vara.)

Elina Jonsson sa...

det i sig kräver nog sin analys värd namnet ;) i alphaville är det visslingar väsningar och mindre smickrande epitet medan harlem alltid handlar om god bless you och snowflake och sweetie eller honey. lite som att de vill visa sin uppskattning över att man åker dit. och varje gång är jag förvånad över hur få ljusa människor jag ser. eller har jag skygglappar..?!