onsdag, juni 24, 2009

Hans Blix om fred

När jag gick förbi tidningshyllan med Svenskar i världen och ser meningen "Årets Svensk i Världen 2009 berättar om sina internationella uppdrag och framtidsplaner" som beskriver 81årige Hans Blix blir jag helt varm. Som mamma och pappa som snart är i samma ålder och alltid planerar något nytt. Kanske också därför de nått den åldern när jag tänker efter. Hur som helst. Blix tankar om fred - som tyvärr inte publiceras på SVIV:s hemsida eftersom den på betalmanér bara publicerar 3/4 av intervjun - publiceras därför här!

"Trots världens alla problem är det ändå med tillförsikt som Blix ser på världens framtid. Han poängterar att allt större delar av världen lever i fred för vart år som går.

- I det gamla Grekland kunde man föra krig om en kvinna, Helena av Troja, i dag för inte länder krig om kvinnor. På 1200-talet nackade vi varandra rätt friskt innanför Sveriges gränser. I dag är det snudd på uteslutet att vi skulle kunna få krig i Europa. USA slogs ofta med Mexiko, det är otänkbart i dag.

- Det finns många oroshärdar kvar, som Taiwan och Kina, Kashmir mellan Indien och Pakistn samt mellanöstern och Afrika, fast sakta men säkert hittar nationer allt oftare fredliga lösningar på sina tvister. Tack vare ökat ömsesidigt beroende och pragmatism tycker jag att det på sikt ser ganksa hoppfullt ut."

Inga kommentarer: