Foto Åsa Westerlund.
Läste precis en otroligt gripande artikel om en ung fångvaktare på Guantanamo. En fattig 19-åring som hamnar i en overklig värld.
När jag bodde i New York insåg jag hur viktiga de fattiga amerikanerna är för USAs ekonomi och militär. Det krävs att 20 procent av befolkningen hålls konstant fattig för att hålla ekonomin och krigsmaskinen igång. Om det inte är så att ekonomin och krigsmaskinen i sig skapar 20 procent fattigdom.
För snart två månader sen träffade jag en amerikansk soldat i Tbilisi. Under sina mer än 10 år inom militären hade han varit i stridande förband i både Irak och Afghanistan. När jag frågade honom varför han var militär ryckte han på axlarna och svarade att han var fattig. Det fanns inga andra alternativ. Kände kalla kårar längs ryggraden. Ingen idealism inget äventyr inget krossat hjärta ingen flykt. Bara ett torrt konstanterande av fattigdom.
söndag, februari 22, 2009
Aldrig bara svart eller vitt
Upplagd av Elina Jonsson . 10:52
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Eller så vrider man på saken och säger att det är fantaastiskt att militären erbjuder den karriärvägen för unga fattiga... Som du själv säger allt är inte svarte ller vitt ...
Hej, till anonym: läs artikeln som Elina refererar till, det är ingen picnic direkt, långt från fantastisk tillvaro militären erbjuder. Rätt jävla svart faktiskt. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2499411.svd
Tack Martin för referensen.
Till anonym skulle jag gärna vilja säga att amerikanska militärer över lag är väldigt olyckliga över sina krigserfarenheter. Iaf alla som jag har träffat. Prata gärna med någon av dem om du får chansen.
Vi får väl konstatera att det i artikeln bara är en enstaka soldat som uttalar sig. Vem vet vad han kan ha för drivkrafter? Han verkade lite vilsen redan före han gjorde militärtjänstgöring. Människor får vara olika.
Så det går nog inte att dra några allmänna slutsatser av en anekdot. Det tycks i alla fall inte vara regel att fd. soldater beter sig på det här viset.
Kongo-Kalle
För mig handlar inte artikeln om en ensam vilsen själ med en dold agenda - utan bekräftar tiotals amerikanska militärer som jag har pratat med. Alla säger samma sak. De har varit fattiga och sett militären som enda utväg.
Läs gärna litteratur om USAs politik, ekonomi och militär. Statistik visar skrämmande siffror på fattigdom och samhällsklyftor. Det är inte svårt att se sambandet mellan fattigdom och militärtjänst. The American Dream är sällan mycket mer än just en dröm.
Samtidigt som den amerikanska militären ständigt gör sig påmind världen över genom skandaler som Abu Ghraib och Guantanamo. Personligt ansvar bör utkrävas för denna tortyr sanktionerad av USAs president - precis som för tortyr utförd av andra staters ledare.
US Army är säkert ingen picnic och tyvärr har de tagit in många som inte var lämpade för sin uppgift pga. akut brist på folk och då blir exekveringen därefter.
Har själv inte träffat någon Svensk militär som deltagit i fredsbevarande instas och varit nöjd över hur den skötts, för få gubbar, för lätt utrustning, för politiserade direktiv och en enorm frustration över vad man hade kunnat göra men inte fick möjlghet.
Militära insatser är lätta att kritisera men svåra att utföra (omöjliga om man avvecklat sin egen försvarsmakt).
Den amerikanska ekonomin orkar jag inte ens diskutera, bilden ser helt olika ut om man är högutbildad Svensk eller fattig latinamerikan men den som är Ehrenreich-dogmatiker bör nog undvika följande länk: http://www.boingboing.net/2009/02/01/life-at-walmart.html
Skicka en kommentar