onsdag, september 26, 2007

Liten FN-skola


FN är faktiskt inte så himla tokigt. Men jag vet att hemsidan kan kännas alldeles intimidating till en början. Tänkte därför guida er rakt in i hetluften. Denna vecka kan man nämligen följa hela världens alla presidenter och statschefer på FN:s egen TV. Deras anföranden i Generalförsamlingen analyseras noga och skickas hem till samtliga länders respektive utrikesdepartement. Talen finns även nedskrivna - för den som vill botanisera vidare.














Den i särklass mest omdiskuterade ledaren detta år är Irans president Ahmadinejad. I måndags var han inbjuden till Columbia University för en föreläsning och därpå följande frågestund. Givetvis har inbjudan blivit väldigt kritiserad - men med tanke på att den avslutar ett helt års fokus på Iran och dessutom har regimkritiker på plats i debatten - tycker jag att det är ett utmärkt initiativ. Det är ju precis så demokrati faktiskt går till.

Titta gärna på det extremt långa och extremt repetitiva talet och här en bitvis farsartad presskonferens - alldeles särskilt när en person presenterar sig som an american citizen och presidenten får en skrattattack. Den som vill se Sudan skratta hysteriskt kan istället se Bush tal några timmar tidigare. Talen läggs upp efterhand som de hålls. Ryssland kommer först på fredag.


Och för att referera till Bush refererade Bush till UDHR - den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna - en hel himla massa. Noterar hur han riktigt smakar på orden [här kom förklaringen] - och konstpausar lite varje gång. Vilket är lite underhållande för den som är insatt i amerikansk inrikespolitik. Demokraterna skriver under och ratificerar dokument om mänskliga rättigheter - medan republikanerna ignorerar dem. Men man ska inte låta sig duperas - det luktar antiterroristisk propaganda lång väg. Framförallt hänvisade Bush till de ekonomiska kulturella och sociala rättigheterna - som sällan hamnar i konservativt fokus. Mycket underhållande. Ska hålla utkik efter en analys.

Annars är de viktiga FN-sidorna helt klart Dag Hammarskjölds bibliotek, Sveriges arbete inom FN, de olika dokumenten om mänskliga rättigheter och så givetvis the main bodies.

2 kommentarer:

Lars sa...

Så följden av ett handicap har blivit "lite underhållande"? Är inte detta höjden av cynism?

Elina Jonsson sa...

hm. du har nog helt missförstått min text. det underhållande är att han med sån emfas säger Universal Declaration of Human Rights ungefär femton gånger under sitt tal.

för den som - precis som jag skriver i min text - är insatt i amerikansk inrikespolitik är just detta väldigt ironiskt och därmed underhållande. som du kanske vet har usa fortfarande både tortyr och dödsstraff och just republikanerna är alldeles särskilt för dessa båda verktyg.

att hans staff sen råkade skicka fel tal till fn:s administration är i sig också sjukt underhållande. lite som den som mörkade delar av texten i word - och någon ljusade texten.

att det sen finns officiella och inofficiella tal - där många just använder fonetisk skrift, fetad stil, markering för pauser etc. det är en helt annan sak.