söndag, juli 12, 2009

Om bäst före-datum och matslöseri


Tittade precis på torsdagens Aktuellt om sopdykare eller sk friganer - som har energi och kurage att protestera mot matslöseriet. Svenskarna slänger enligt Aktuellt 100 kg ätbar mat per person och år. Nästan hälften av maten som produceras i världen hamnar aldrig i våra magar.

Väldigt intressant att få se och höra friganen Roland Paulsen om sin vardag medan han bygger ett helt brödberg. Lugn och saklig med fina poänger en efter en. Därefter rent obehagligt att höra VDn för Svensk dagligvaruhandel Thomas Svaton mycket ignorant och nedlåtande säga att det var "tragiskt att människor tvingas leta mat på det sättet" och att sopor ska vara inlåsta så att "företeelsen inte finns på marknaden". My gosh. VD Svaton kan iaf inte anklagas för att vara medietränad. Jag vill inte handla i Sverige igen.

Om man riktigt ska analysera detaljerna så är osympatiske VD Svaton inte heller genustränad eftersom alla handlare enligt honom är män. Men det kanske ska lämnas därhän för stunden.

Desto bättre var Konsumentföreningens Louise Ungerth som berättade om Rapport från en slaskhink och hur man för dialog med konsumenter om bäst före-datum och minst hållbar till. När hon berättade att hennes mjölk var drickbar hela elva dagar efter bäst före-datum skrattade jag igenkännande. Eftersom jag växte upp med mjölkhinkar från grannen så visste jag knappt vad bäst före-datum standardmjölk mellanmjölk eller lättmjölk var för något förrän jag var femton.

Mjölken hämtades i hinkar med lock som ställdes i kylen. Morgonen därpå skummades den första grädden - som pappa alltid hade i kaffet - och man fick motsvarande standardmjölk. Nästa morgon skummades mjölken än en gång och man fick då mellanmjölk. Sur mjölk användes i bakning och matlagning så bäst före fanns liksom inte. Och om man mot förmodan fick en skvätt över så gick den till katten.

6 kommentarer:

louise sa...

Hej,
Kul att du skriver om vår "Rapport från en slaskhink". I vår lilla undersökning oom 70 hushåll i Stockholmstrakten var nästan 60 procent av den slängda maten sådant som hade kunnat ätas upp om man förvarat den väl eller inte slängt på "bäst före datum". Så det finns en del att göra...
Just nu funderar jag på att ordna en tävling i skolorna och se om man kan få eleverna att slänga mindre mat. Vi får se hur det går.

Många hälsningar
Louise
Konsumentföreningen Stockholm

Elina Jonsson sa...

Hej Louise - roligt att du hittade hit!

Vid närmare eftertanke så hänvisade jag nog till just er rapport när jag skrev om Småskalighetens hjältar för några månader sen. Fint att ni har fått genomslag i media.

Låter strålande med en tävling för att få eleverna slänga mindre mat. Då har man möjlighet att påverka en hel generation. Det skulle också vara intressant om man skulle kunna påverka handeln lite mer direkt - kanske genom att jämföra kommuner. För det var så tydligt i inslaget att handeln inte ser sin egen del i det större sammanhanget.

Stort lycka till! Liljor Elina

Märtha Jonsson sa...

Hej,

Skolor och dagis är utmärkt att föra in sina tankegångar i om man vill försöka påverka.Miljön har barnen redan lärt sig att den måste vi vara rädda om och "matslöseriet" är ju miljö.För vad barnen har hört av fröken vidarförmedlar dom som det enda rätta. Och det vill till att som förälder åsidosätta detta.
Varför inte göra ett TV-program som 5 myror om bäst före och bra EFTER
För dom myrorna har för evigt fastnat i vårt minne.

Hälsningar Mamma

Elina Jonsson sa...

åh jag glömde ju svara dig mamma..!!

menar du att ni har haft svårt att battla frökens idéer..??? och jag som hade en så usel fröken med så usla idéer... så dålig att det snarare fungerade som bränsle..

ser verkligen fram emot fem myror om miljö och mat. eller varför inte miljöfällan istället för lyxfällan..? som det där danska programmet de sänder nu i sommar..?

Sol sa...

Kul att du tyckte om vårt brödberg, och trevligt att hitta en bild från sitt eget kök i din blogg :) Hälsningar från Rolands friganfru!

Elina sa...

minns att jag klippte den från filmen - så talande..! nu har det varit tyst om friganismen ett tag - blev det svårare efter reportaget..? fler lås?