måndag, mars 03, 2008

Vår i New York


Gled i en tunn polo och sommarkavaj och tog en sväng över till västra sidan. Huffy spinner som en katt längs breda ljusa åttonde avenyn och jag måste säga att jag fortfarande inte kommit till skott för ny cykel. Tog en Starbucks i trappen mittemot Penn Station och njöt i fulla drag. Soldisigt och varmt. Vår i luften. Med sakta återvändande energi.

På våren får jag alltid en skolkänsla. En känsla av att vara en av fem som är kvar i klassrummet och har extra tillval en solig fredagseftermiddag. Möjligtvis en fem minuters paus men thats it. Konstigt egentligen.

Ännu mer känns vår som Moskva. Alldeles särskilt här. Allt är smutsigt och naket och alla är bleka. Soporna i träden hänsynslöst belysta av vårsolen. Bensindoften blandas med rök och parfym. Stekos. Vet inte. Men det är brutalt på något vis. Efter bomullssnön och före idyllgrönskan. Storstad.

Men det främsta vårtecknet är nog ändå att newyorkarna flyttar ut på gatan. Hänger ut en skränig transistorradio från -81 i en ståltråd på dörrhandtaget och genast är hela kvarteret på benen. Ägaren blev så himla glad att jag fotade. Its antique honey its antique. Yeah svarade jag. True vintage. Och vinkade när jag gick.

Inga kommentarer: