torsdag, november 15, 2007

Ännu mer dödsstraff

Direkt från plenaren kan jag meddela att Iran just presenterade dagens mest logiska kommentar. Visserligen är 83 stater emot att förändra dödsstraffsresolutionen - men eftersom 67 är för och 20 avstår skulle det ge totalt 99 för. Need I say skrattsalvorna som följde.

Men sedan räddade sig Iran något genom att säga att röstningen hursomhelst delar plenaren i två. Min reflektion är dock kort och stavas majoritetsbeslut. Märkligt att majoriteten alltid är så himla bra i vanliga fall - när EU är på den förlorande sidan. Men nu är det chockerande stötande och exkluderande. To say the least.

Intressant är annars den klassiska röstningen i Generalförsamlingen - där de rika länderna alltid är i minoritet. Vilket leder till att den verkliga makten i världen ligger utanför Generalförsamlingen. Intressant. Visar verkligen hur omöjligt det är att styra makt utan incitament.

Därmed inte sagt att Generalförsamligen inte spelar en avgörande roll i internationella relationer. Ingen annanstans har man en sådan överblick över världens samtliga länder och ingen annanstans har man möjlighet att få kontakt med världens samtliga länder. Helt enkelt ovärderlig som mötesplats.

Hahaha. Nu skojar Singapore apropå förfrågan om att göra om en delomröstning due to technical problems. Well. Why not do it again - next year..! Applåder igen. Need I say. Det här är riktigt underhållande.

Inga kommentarer: