fredag, november 16, 2007

Killer amendments






















Apropå spännande juridik har det mest spännande de senaste dagarna helt klart varit the killer amendments till dödsstraffsresolutionen. En kort förklaring kan därför vara på sin plats.

Ett killer amendment innebär en sådan förändring av texten att innehållet får motsatt betydelse. Inte alltid helt glasklart. Som när Egypten i resolutionen ville lägga in en hänvisning till FN-stadgans artikel 2.7. Vid en första anblick ser detta oskyldigt ut - resolutionen hänvisar till och med till FN-stadgan i sin helhet.

Men just den artikeln säger tydligt att staters interna angelägenheter är just staters interna angelägenheter. Att hänvisa till en sådan artikel skulle alltså förändra texten så att den - istället för att ge internationella samfundet rätt att kräva moratorium för dödsstraffet - gör dödsstraffet till staters interna angelägenheter.

Alltså blir en resolution med en sådan hänvisning FÖR dödsstraffet och inte EMOT. Då är det viktigt att initiativtagarna först röstar nej till detta killer amendment. Och om de förlorar denna omröstning - i nästa steg istället röstar nej till sin egen resolution - eftersom den då har bytt betydelse.

Samtliga killer amendments är noga uttänkta för att verka mer ofarliga än de faktiskt är. Juridik at it's best. I resolutionen jag har följt de senaste två dagarna kom inte mindre än 18 killer amendments. Som samtliga röstades ner. Spännande att få lyssna till argument och motargument.

1 kommentar:

Josef Boberg sa...

Hejsan Elin,

Gott och väl med att inte så få förkastar det fysiska dödsStraffet.

Dock - hur många vuxna är medvetna om att Wi bokstavligt talat "mördar" wåra barn mentalt i dags dato - och redan i förskolan ?

Vem eller vilken organisation globalt gör någonting åt detta = den globala MaktElitens så framgångsrika "Silent Weapon" ?

Ha det... :-)
vännen Josef