torsdag, februari 11, 2010

Tankar kring köttkonsumtion

Senaste året har jag som många andra förundrats över att vi äter 45% mer kött nu än 1990. Det känns ju inte som att man äter kött till frukost fika lunch och middag. Men efter ett par veckor hemma började jag tänka till. Visst äter vi saftiga filéer och stekar men vardagsmaten är ändå husmanskost som blodpudding och leverkorv. Något som inte verkar vara kutym - känner ingen i min egen ålder som äter leverkorv.

Om ökningen avser djurproduktionen så skulle det kunna bero på att folk faktiskt nästan uteslutande äter kotlett filé och färs. Skulle det vara så att mitt resonemang stämmer finns det alltså restkött som ingen äter - samtidigt som det går åt fler djur för att mätta befolkningen.

En annan tanke är alla katter och hundar som är just köttätare. Kanske finns parallella undersökningar som visar om antalet köttätande sällskapsdjur har ökat eller minskat sen 1990.

Inga kommentarer: