söndag, februari 07, 2010

Bönder är företagare


Den som nu har hunnit titta på senaste Nyhetspanelen har sett en tydlig skiljelinje mellan Alice å ena sidan och Stig och Göran å den andra. När Alice pekar på Centerpartiets förändring till ett drivet företagarparti - och ett alternativ för miljömedvetna och företagsamma unga - menar de senare att Centerpartiet förlorar på att lämna sina konservativa rötter och bönderna. Gissa vilka av dessa tre som lever bland fördomar och vem som lever i verkligheten.

Eftersom bara 1-2 % av befolkningen är bönder så anar jag att majoriteten av mina läsare inte är bönder. Därför vill jag ta tillfället i akt för att förklara en sak. Bönder är inte som mannen med hästarna i den vackra dokumentären. Bönder är företagare med stort ansvar, modern teknik och anställda. Bönder redovisar sin ekonomi i SPCS och följer spannmålskurserna. Dessutom präglas en bondes arbete av regler och åter regler - svårt till och med för en jurist.

Därför är det alldeles naturligt att Centerpartiet har gått till att bli ett drivet företagarparti - bönderna är ju de drivna företagarna. Maud Olofsson är en bra företrädare för småföretagare både på landet och i stan - driftig och rak med mycket humor. Detta verkar ha gått Stig och Göran helt förbi. Själv vill jag inte ens tänka på vilka fördomar de måste ha om oss bönder och vårt liv på landet.

Inga kommentarer: