söndag, februari 07, 2010

Apropå studiecirklar

Häromdan var pappa och jag på lantbruksseminarie - mer om det senare! - och snart berättade pappa om sina studiecirklar på 60-talet. Pappa som är agronom var väl insatt i dåtidens nyheter - något som var långt ifrån självklart för lantbrukarna runt omkring. Alltså fick det bli studiecirklar för bokföring sådd tork och det allra senaste - momsen. Tänk att att alla fick samma tillgång till de senaste rönen och att ingen lämnades utanför. Inkluderande och medmänskligt. Socialt.

Idag hörde jag Åsa Linderborg om borgerlighetens studiecirklar. Arbetarna förleds att vilja bli som borgarna. Ve och fasa att lära sig tangodans och matlagning. Så barockt. Och jag blev helt ställd. Skulle inte Åsa Linderborg om någon förespråka utbildning och bildning till alla..? Och om folk nu väljer tangodans bör man väl respektera deras val..? Vad ska en fin arbetare göra..? Undvika vidareutbildning - och därmed risken att bli borgerligt välutbildad..? Undvika utveckling - och därmed risken att bli borgerligt rik..?

Faktum är att framgångsfaktorerna för Sverige är två - folkrörelserna och neutraliteten. Det förra definitivt mer positivt än det senare.

Inga kommentarer: