lördag, februari 27, 2010

Detaljer


Det är detaljerna som gör rum och frukost personligt.

Garderoben


Som blev ett supermysigt enkelrum.

Sängkammaren

Rum och frukost på Klefstad gård


Nu har jag lagt in vår rum och frukost - bed and breakfast - på den nya boendeportalen allarum.se och det blev toppenfint..! Tanken är att samla alla olika slags övernattningsmöjligheter på en och samma sida. Minst sagt efterlängtat tycker jag som har svårt att hitta mysigt och personligt boende som alltså inte stavas Scandic eller vandrarhem.

Klefstad gård ligger nu i toppen under Linköping och lite längre ner under Östergötland. Än så länge är det en bit kvar innan sidan är helt i schvung - men boendet kan redan nu länkas till naturupplevelser, fiske, golfbanor och festivaler. Klefstad ligger nära Landeryds golfbana, Kolmården och givetvis diverse Linköpingsfestivaler.

Samtidigt insåg jag att det var hög tid att uppdatera Klefstad.se så nu finns ett nytt vintrigt gårdsfoto och så foton på vårt boende. Rum och frukost är perfekt om man inte vill känna sig instängd på ett trist hotellrum - utan mer som gäst hemma hos någon. Duxsängar, duntäcken och fullt med personliga ting. Och i priset ingår såväl lakan och handdukar som en stor lantfrukost. Ingen hemlängtan här inte.

Däremot måste man inse att rum och frukost innebär att det kan lukta lagård utanför dörren, vara delat badrum och ett kök med 70-talskakel. Charmigt och personligt som sagt.

fredag, februari 26, 2010

Rum och frukost i Östergötland


Klefstad gård erbjuder rum och frukost mitt i Östergötland mellan Linköping och Norrköping - endast en mil från E4:an. Nära men ändå avskilt erbjuder Klefstad gård övernattning i genuin lantmiljö året om. Rum och frukost - Bed and Breakfast eller B&B - inkluderar lakan, handdukar och stor lantfrukost.

Perfekt för barnfamiljen som är på besök i Kolmården eller golfaren i Landeryd - men också för hantverkaren eller affärsresanden som vill ha fri parkering och slippa ta ut alla sina redskap ur bilen på kvällen.

Vår familj driver även Klefstad lantbruk och Klefstad gårdsrestaurang, samt sedan 2007 Klefstad förlag, där vi ger ut familjens släktrecept. Affärsidén är enkel - vi presenterar svensk mat och svenskt lantbruk för konsumenter genom att bjuda in dem till vår gård. Läs gärna mer på Klefstad.se eller på den nya boendeportalen allarum.se.

onsdag, februari 24, 2010

Vår!

tisdag, februari 23, 2010

Fönsterkakor


Och så blev jag helt förälskad i fönsterkakorna. Ännu en pärla från Livet på en gård. Tydligen är det färgglada i mitten smälta karameller och så kan man se rakt igenom.

Sockrade hjärtan

Från Livet på en gård.

bakakakorväder

Föll handlöst för Fridas bakakakorväder. Vilket fantastiskt ord! Och för den som fortfarande har ström och matvaror så är det ju perfekt just nu när man ändå är insnöad. Roligt att baka och gott att äta.

Årets bästa aktieköp

För bara några veckor såg jag en intervju med Maud Olofsson och HomeMaids VD Åsa Keller. Så blev jag inspirerad att köpa HomeMaid. Helt enkelt för att hushållsnära tjänster är bra och för att aktien kändes lågt värderad. Så igår kom rapporten som skapade ett glädjeskutt - aktien gick upp från 2 till 3 kr och nu idag till 3.42 - alltså totalt 62%. Med tanke på att såväl (mp) som (s) omvärderar hushållsnära tjänster kan man ju hoppas på en mer beständig uppgång.

Och tänk vilken skillnad för den som städar. Att städa svart innebär att åka hem till en främmande människa helt utan säkerhet, utan möjlighet att säga ifrån, utan anställningsskydd, utan några som helst rättigheter. Att istället åka som en företagare med yrkesstolthet och tydliga villkor innebär stor skillnad. Hoppas verkligen att städföretagen - och inte minst politikerna - har möjlighet att nå ut med den informationen.

Dagens finaste foto

Utsikten från hallen i stora huset.

Taklampa i flissilon


Som en liten bonus. Tur att jag gillar spindlar.

Snart läggdags


Lite efter tio gäspade jag stort och mös bara vid tanken på duntäcket. Men så frågade jag trots allt pappa om jag skulle titta till värmepannan. Mycket riktigt hade den horisontella flisskruven lossnat så pappa fick assistera med bult nycklar och ficklampa medan jag drog och bände. Halv ett var vi klara och då visade det sig att kylaggregatet till kylen hade stannat. Alltså fick jag gå tillbaka ner i maskinhallen för en stege till pappa så han kunde kliva upp och trycka på en grön knapp.

Nu är jag alldeles för trött för projektet att få flis ur håret och duscha bort all kliande flis för att så småningom kunna gå och lägga mig.

måndag, februari 22, 2010

Olika perspektiv

Häromdagen läste jag Jan Almgrens perspektiv i svenskan och med den reservationen att jag inte tror på könsindelning - så fanns det ändå klara poänger. Att kvinnor inte säger ifrån inte är kritiska inte bråkar. Kvinnor är hellre med i fluffiga kvinnliga nätverk än de blir obekväma.

Döm därför om min förvåning när Maria Abrahamsson istället blev ordentligt upprörd och anklagade Almgren för att skriva mansgrisigt. Gillar Abrahamsson skarpt - trots vissa skiljelinjer - så jag hann tänka att jag hade läst fel artikel. Men nu har jag lusläst och kan inte säga annat än att hon ser något som jag inte alls ser. Så enkelt är det.

lördag, februari 20, 2010

Krig är Guds sätt att lära amerikanerna geografi

Bitte Hammargren citerar först Ambrose Bierce och sen en amerikansk diplomat: Terror är Guds sätt att lära amerikanerna geografi.

fredag, februari 19, 2010

Q 2006

Åh ibland blir jag så rörd över mig själv. När jag läser ansökningsbrev, debattartiklar eller Q-texter. Nationstidningen 2006 - om mental styrka:

"Otroligt nog så är ett helt år av Qande redan över och det är dags för mig att lämna över nationen i Alex händer. Året som har varit känns både fantastiskt långt och väldigt kort. Över alla vitt skilda upplevelser som isvaksbad i Finland, debattartiklar i Lundagård och besök på samtliga Lunds nationsklubbar vilar ett lugn.

För någonstans har jag lyckats klara av alla motgångar och njuta av alla framgångar. Och någonstans har jag fått människor att tro på mina idéer och mitt fantastiska veckomejl. På ett sätt känner jag mig som humlan som flyger fast den inte kan. För vem trodde att en Q som läser mänskliga rättigheter och sätter glamouren före allt annat - skulle hålla i ett helt år? Jag.

Ibland har jag funderat väldigt mycket över vad som gör mig så stark. Att jag ids vara ifrågasättande och möta konflikter gång på gång på gång. Det hade varit så mycket enklare att vara färdigutbildad vid 23, flyttat till Stockholm vid 24 och skaffat sambo vid 27. Men inte för mig.

Att våga vara sig själv kräver en enorm drivkraft. Många gånger tvivlar man på nyttan av allt det man företar sig, om en groda verkligen gör skillnad. Men det gör den. Det har jag fått bevisat för mig om och om igen under mitt år som Q.

För att klara av nya situationer, svåra situationer, vad som vid första anblick verkar vara omöjliga situationer, krävs en inre styrka. Mental styrka. Se på alla elitidrottare som har mental träning för att klara av sin karriär. Studenter skulle behöva en mental tränare för att klara sina studier och Quratorer för att klara sina uppdrag. Mina mentala tränare är mamma och pappa, men jag vet att det är få förunnat att vara så privilegierade som jag.

Samtidigt är inte mental styrka något man får, utan något man förtjänar. Det är först efter trevande försök, märkliga erfarenheter och klockrena misslyckanden som man inser att ens enda begränsning är en själv. Och alltså i högsta grad påverkbart. Våga vara dig själv och lita på din omgivning - för det är först då lugnet infinner sig."

Pops vs Ellen


Lika som bär men som programledare är André Pops och Ellen de Generes som natt och dag. Pops är så vansinnigt mycket bättre.

Släktmiddag på Klefstad - med anor från förr


Missa nu inte att köpa Året Runt..! Familjen Jonsson på Klefstad bjuder nämligen på vårmiddag på hela fyra sidor på mittuppslaget. Eller vad sägs om svensk kir royal med fläderblomssaft, petits chouxer med kaviargrädde, källarrökt ytterlår med persika och pepparrotsgrädde, varm gäddfärspaté med murkelssås och så till sist fläderblomsparfait med mullbär. En klassisk jonssonsk festmiddag när jag växte upp.

Centerpartistiskt mod ger hållbar energipolitik

"Resultatet är att Alliansen har en hållfast energipolitik för framtiden, där de alternativa energislagen har god plats men där det också går att byta ut gamla känrkraftsreaktorer mot nya. Avvecklingslagen avvecklas - men den ersätts inte av ngåon utvecklingslag [...]"

PJ Anders Linder skriver - som vanligt - mycket insiktsfullt. Eftersom jag är uppvuxen med energiskog, solpaneler, ytjordvärme och fliseldning - sedan 1980 - är jag fullt på det klara med två saker. Det ena är att det måste finnas gott om utrymme för alternativa energislag. Det andra är att svensk tung industri inte kan byggas på vind- och vattenkraft. Kärnkraft måste finnas samtidigt som solenergin utvecklas.

Roligt också att (c) går från klarhet till klarhet.

torsdag, februari 18, 2010

Böndernas facebook


Kanske aningen missvisande för vi bönder finns ju givetvis på face också. Men Bondeliv.se är Lantmännens initiativ för att lantbrukare ska utbyta erfarenheter och få möjlighet att rådfråga experter. Samtidigt lite social samvaro med likasinnade. Ett fint initiativ som dock kräver sin insats av medlemmarna. Hoppas fler ser vitsen så att utbytet ökar.

Över alla gränser


Foto Dan Hansson
Inspirerande med en ung talang som väljer sin egen väg framför utbildning betygshets och traditionell prestationsångest. Shima Niavarani visar att en människa är så mycket mer än CV och AB.

onsdag, februari 17, 2010

Komedi eller tragedi

När Urban AhlinNyheterna anklagar Carl Bildt för härskarteknik vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Härskarteknik stavas Urban Ahlin. En sak är säker - alla de som engagerar sig i tycka-illa-om-Mona-grupper på facebook har helt missat målet.

Wetterstrand och Eriksson har skickligt skapat en mediebild av MP som ett modernt och smått icke-politiskt parti: ett grönt och coolt alternativ [...]

PJ Anders Linders söndagskrönika satte verkligen (mp) i perspektiv. Läsvärd oavsett partitillhörighet.

LO kallar sin skapelse för rapport. [...] Med den begreppsinflationen är Timbros rapporter rena doktorsavhandlingarna

Raljerande men tankeväckande ledare av Rayman i dagens SvD.

Mittuppslag i Året Runt

I senaste Året Runt bjuder mamma, pappa och storasyster på inspirerande vårmiddag. Hela fyra sidor i rosa och grönt med fantastiskt fina foton. Tidningen kommer till butik på torsdag.

tisdag, februari 16, 2010

Värmepanna

Frukost

Sovmorgon

Sprättägg

måndag, februari 15, 2010

Med glädje och spänst i lantbrukets tjänst

Nu är det måndag och vår underbara djurskötare är tillbaka från skidsemestern. Äntligen. Märkligt nog sammanstrålar det med min första dag utan träningsvärk. Men att tro att jag ska få några bestående muskler av veckan i svinstallarna är nog att drömma. Imorgon blir det hursomhelst kontorsarbete och innan dess en frukostgäst på morgonen.

fredag, februari 12, 2010

Dagens unga

Är det bara som jag fått för mig - eller har inte dagens unga väldigt lätt att acceptera normer och auktoriteter..? Har det alltid varit så..? Om jag skulle blogga på Lunds universitets sida - och inte få skriva om religion och politik - så skulle jag absolut inte acceptera det med orden:
- Vi som bloggar ville ha riktlinjer. Jag ser bara positivt på det, säger en av de bloggande studenterna.

Inspirerande Bonde

Foto www.spv.se

Imorse skickade pappa en intressant artikel tvärs över frukostbordet - Bonde inspirerar till mod - om Ingrid Bonde som hade föreläst i Norrköping. Så synd att Corren inte publicerar sina artiklar på nätet - läs va.se istället - men kontentan var att man skulle ha gott självförtroende och mycket mod. Och att fly om man får en dålig chef!

Just det sistnämnda har jag lärt mig genom dyrköpta erfarenheter. Med en dålig chef kan man aldrig någonsin bli bra - hur mycket arbete man än lägger ner. Allting misstolkas avsiktligt och luften blir alldeles tom i brist på erkännande och beröm. Helt ohållbart och en stor anledning att bli sin egen eller bara en alldeles fantastiskt högljudd expert.

Dessutom skulle man välja sina strider och köpa sin hjälp. Vist.

I chatten på va.se skriver hon också om alla de miljöer som tar så mycket negativ energi att de inte är värda priset. Själv har jag funderat mycket på det - hur behåller man den positiva energin när man får världens sämsta chef eller när man blir angripen av en mansgrisig högt uppsatt politiker. Att vända negativ energi till positiv dito måste vara det allra viktigaste verktyget i lådan - men också det svåraste att behålla.

Ännu mer balkan


Sagt det förut och säger det igen - Jelena Karleusas låtar är grymma. Särskilt Cicija.

För den som älskar balkanmusik


Själv är jag ju helt frälst sen över tio år tillbaka. Hanka Paldum är lite vuxenvarianten av det jag lyssnar på via Babushka. Videon är inte av högsta kvalitet men låtarna finns på Spotify.

torsdag, februari 11, 2010

Tankar kring köttkonsumtion

Senaste året har jag som många andra förundrats över att vi äter 45% mer kött nu än 1990. Det känns ju inte som att man äter kött till frukost fika lunch och middag. Men efter ett par veckor hemma började jag tänka till. Visst äter vi saftiga filéer och stekar men vardagsmaten är ändå husmanskost som blodpudding och leverkorv. Något som inte verkar vara kutym - känner ingen i min egen ålder som äter leverkorv.

Om ökningen avser djurproduktionen så skulle det kunna bero på att folk faktiskt nästan uteslutande äter kotlett filé och färs. Skulle det vara så att mitt resonemang stämmer finns det alltså restkött som ingen äter - samtidigt som det går åt fler djur för att mätta befolkningen.

En annan tanke är alla katter och hundar som är just köttätare. Kanske finns parallella undersökningar som visar om antalet köttätande sällskapsdjur har ökat eller minskat sen 1990.

onsdag, februari 10, 2010

Kort maskinkurs

Dagen innebar även en kort praktisk maskinkurs när storebror skulle byta blad på snöplogen och se över traktorn. Efter att ha vuxit upp på en åkgräsklippare är det ju inga konstigheter att fylla på olja och kolla luft i däcken. Men att använda kompressorn till att skruva fast bult på plogen var något nytt. Kändes lite som att skjuta med automatvapen.

Så fick jag lära mig skillnaden mellan ringnyckel blocknyckel och spärrnyckel samt att man gärna får bli arg när samma motor har skruv i både mm och tum. Dessutom hann jag tveka lite innan jag till slut lyckades blanda glykolen rätt för -30°C. Summa summarum har storebror oväntat stort tålamod och jag väldigt roligt.

Utmattad men nöjd svinskötare

Igår och idag har jag varit avbytare för vår toppenfina djurskötare som är på skidsemester i fjällen. Jag är helt utmattad men ändå väldigt nöjd. Pappa har visserligen fått instruera mig i allt - som att klara tungt arbete med begåvade knep, vippa upp torvströvagnen från kortsidan och hur man balanserar på halmgången - men jag är en läraktig adept.

Snart fick pappa förklara för en klart livrädd Elina att suggorna bara var nyfikna och sociala. Inte lätt att veta när ett moffande och voffande tryne plötsligt bökar till en på benet. Helt klart sötast är annars de små kultingarna som man plockar upp i famnen och helt klart charmigast är de småstora grisarna som nyfiket springer runt tassarna på en när man mockar i slaktsvinstallet.

måndag, februari 08, 2010

Apropå emeritus och emerita


Läste idag Viveka Adelswärds språkspalt i Svenskan. Vanligtvis brukar jag hålla med men idag satte jag kaffet i halsen. En språkguru som frångår sitt latin - och dessutom cementerar könsskillnader?

När jag var Q i Lund hade nationen en manlig inspektor och en kvinnlig fd inspektor. Snart visade det sig att förvirringen var stor - skulle den fd kvinnliga inspektorn vara emeritus eller emerita. Rent språkligt är emeritus korrekt - men som vanligt ville man få fram en kvinnlig touche. Själv blev jag mycket nedslagen av det faktum att även denna titel skulle visa vilket kön personen hade - inte vilken kompetens.

Så jag bjöd in den ytterst pigga och krya inspektor emeritus Karin Adlercreutz på en kopp kaffe och frågade hur vi skulle göra. Därom finns inga tvivel svarade Karin och skrattade hjärtligt. Emerita är rent nonsens. Nog för att jag inte är professor eller östgöte eller man - men inspektor emeritus är jag iaf. Underbart!

Därmed satte jag och Karin - båda jurister - ett prejudikat åtminstone för Östgöta nation i Lund. Hoppas att fler förstår såväl den språkliga som den politiska vidden av detta.

söndag, februari 07, 2010

Bönder är företagare


Den som nu har hunnit titta på senaste Nyhetspanelen har sett en tydlig skiljelinje mellan Alice å ena sidan och Stig och Göran å den andra. När Alice pekar på Centerpartiets förändring till ett drivet företagarparti - och ett alternativ för miljömedvetna och företagsamma unga - menar de senare att Centerpartiet förlorar på att lämna sina konservativa rötter och bönderna. Gissa vilka av dessa tre som lever bland fördomar och vem som lever i verkligheten.

Eftersom bara 1-2 % av befolkningen är bönder så anar jag att majoriteten av mina läsare inte är bönder. Därför vill jag ta tillfället i akt för att förklara en sak. Bönder är inte som mannen med hästarna i den vackra dokumentären. Bönder är företagare med stort ansvar, modern teknik och anställda. Bönder redovisar sin ekonomi i SPCS och följer spannmålskurserna. Dessutom präglas en bondes arbete av regler och åter regler - svårt till och med för en jurist.

Därför är det alldeles naturligt att Centerpartiet har gått till att bli ett drivet företagarparti - bönderna är ju de drivna företagarna. Maud Olofsson är en bra företrädare för småföretagare både på landet och i stan - driftig och rak med mycket humor. Detta verkar ha gått Stig och Göran helt förbi. Själv vill jag inte ens tänka på vilka fördomar de måste ha om oss bönder och vårt liv på landet.

Tredje gången gillt


Alice var tillbaka i fredagens nyhetspanel med besked. Hoppas hon blir ett permanent inslag. Samtidigt vill jag säga att det inte är klädsamt för någon att kasta menande blickar in i kameran - allra minst Stig Malm.

Apropå studiecirklar

Häromdan var pappa och jag på lantbruksseminarie - mer om det senare! - och snart berättade pappa om sina studiecirklar på 60-talet. Pappa som är agronom var väl insatt i dåtidens nyheter - något som var långt ifrån självklart för lantbrukarna runt omkring. Alltså fick det bli studiecirklar för bokföring sådd tork och det allra senaste - momsen. Tänk att att alla fick samma tillgång till de senaste rönen och att ingen lämnades utanför. Inkluderande och medmänskligt. Socialt.

Idag hörde jag Åsa Linderborg om borgerlighetens studiecirklar. Arbetarna förleds att vilja bli som borgarna. Ve och fasa att lära sig tangodans och matlagning. Så barockt. Och jag blev helt ställd. Skulle inte Åsa Linderborg om någon förespråka utbildning och bildning till alla..? Och om folk nu väljer tangodans bör man väl respektera deras val..? Vad ska en fin arbetare göra..? Undvika vidareutbildning - och därmed risken att bli borgerligt välutbildad..? Undvika utveckling - och därmed risken att bli borgerligt rik..?

Faktum är att framgångsfaktorerna för Sverige är två - folkrörelserna och neutraliteten. Det förra definitivt mer positivt än det senare.

Jorden håller på att gå under!

Om man får tro svensk media vill säga. Krig svält prostitution fundamentalister elände elände elände. Samtidigt som anders och marie och carina och göran beklagar sig över ryggont LAS AMS ovisshet hopplöshet vargjakt och extrakilon. Så synd det är om svensken om världen om djuren om allt och alla och fan och hans moster. Alla behöver hjälp. Ingen klarar sig. Vet inte om jag ska skratta eller gråta - men tänkte illustrera några märkligheter under kvällen.