fredag, januari 01, 2010

Om Örtomta skola

Som ren kuriosa återger jag här en artikel från Corren 1987 om beslutet att riva Örtomta skola. Dramatiken kring det beslutet saknar motstycke - eller iaf så hoppas jag det..! I samma stund som grävskoporna närmade sig så kulturminnesförklarades huset.

Bildtext Örtomta skola rivs. Jonna Stewénius, 1:e antikvarie, försökte övertala kyrkorådet i församlingen, men vid mötet var det bara Mats Almqvist som gick på hennes linje. De övriga i rådet, Börje Samuelsson, Jan-Erik Olofsson, Börje Wärnelius och Ola Solheim, förespråkar en rivning.

Det kommer att gå lekande lätt att riva den gamla skolan i Örtomta. Jobbet tar ett par timmar. Kyrkorådet fastställde på torsdagen kyrkostämmans beslut om rivning.
- Det är bara att slå in en skopa i huset och riva det så pass mycket att det inte går att renovera. Sedan är ärendet ur världen, säger kyrkorådets ordförande Börje Samuelsson.

Blixtsnabbt
Kyrkorådet i Örtomta/Askeby trotsar alla protester från arkitekter, antikvarier och bybor mot rivningen av det gamla kulturhuset. Jobbet ska göras blixtsnabbt innan den nya plan- och byggnadslagen, PBL, träder i kraft första juli. Den nya lagen stoppar rivningen.

Hinner ni riva?
Ja, det är många som har skopor. Det är inget problem, säger Börje Samuelsson. Rivningen sker på måndag eller tisdag.
Den gamla skolan i Örtomta är byggd 1870 och ingår i en serie byggnader från den tiden. Kritikerna säger att det är som att rycka ut en tand om huset raseras.

A-hus
I en inventering av länsmuseet är huset klassat som ett A-hus, dvs högsta intresse att bevara. Också stadsarkitektkontoret tycker att huset ska bevaras.
Men protester och önskemål från de två myndigheterna biter inte på kyrkorådets ordförande. Han förespråkar hårdnackat en rivning av skolan. Marken ska sedan användas till en parkeringsplats.
- Det blir en öppen och fin plats med bra utsikt från det angränsande röda huset, säger Börje Samuelsson. Där tänker vi oss att hembygdsföreningen ska få komma in. Det blir trevligare för dem om tomten intill är öppen, tycker han.

Billigare renovera
I över tre och ett halvt år har kyrkan utrett vad som ska ske med skolan. I gruppen ingår Birger Jonsson. Han är också kassör åt församlingen.
- Det blir billigare att renovera än att riva. Dessutom behövs det bostäder åt äldre och ungdomar. Det är ju bostadsbrist i Linköping.
Inte heller de argumenten tilltalar Börje Samuelsson. Han vill inte ha någon "hyreskasern" på fyra lägenheter intill kyrkan.

Lagbrott
- Och kyrkorådet kan inte stoppa en rivning. Kyrkostämman har beslutat om rivning. När vi hade mötet tidigare i år var 28 för en rivning och 10 för en renovering, säger Börje Samuelsson. Det vore ett lagbrott om vi inte följde stämmans beslut. (Det finns cirka 500 medlemmar i församlingen och 230 betalar skatt, ÖC:s anm).
Men 1985 fattade stämman ett beslut om renovering. Det beslutet har inte följts. Då är det ett lagbrott?
- Ja, vi gjorde ett fel då.

***

Örtomta gamla kyrkskola är den finaste och mest välbevarade av de gamla skolorna i Östergötland. Det gäller både fasaden och rummen inuti.
- Så länge huset finns kvar kan ni bevara det.
Jonna Stewénius, 1:e antikvarie, vädjade till kyrkorådets ledamöter att bevara huset.
Länsstyrelsen vill också se att huset står kvar, inledde Jonna Stewénius.
- Vi ska hjälpa till med råd. Och staten ger bidrag till alla överkostnader. Blir det bostäder finns det ytterligare bidrag och fördelaktiga lån, sa hon till ledamöterna.
- Och om ni inte har råd att ha huset kvar kan ni väl sälja det. Vajre vecka ringer folk som är villiga att köpa äldre hus och lägga ned sin tid och stora pengar på att renovera dem.
Den gamla skolan i Örtomta är en vacker byggnad. Den har flera kakelugnar och plankgolv. Utsidan är vit puts och trädgården är uppvuxen.
Men kyrkorådet tog inte till sig argumenten om att bevara huset.
Det ska slås ned med en grävskopa. Kyrkorådets ledamöter utom Mats Almqvist tycker att det är en bra lösning att göra en parkering av tomten.
Jan Hederén


Stadsarkitekten

Sämsta förslaget

- Det är ekonomiskt vansinne att riva den gamla skolan. Stadsarkitekt Göran Karlsson är mycket kritisk till kyrkans beslut att slå sönder huset.
- Jag förstår inte motiven. Av alla tänkbara förslag väljer de det allra sämsta, det förslag som kostar dem pengar.
- Att det sedan är kyrkan som går fram så här gör mig än mer förvånad. Det är mycket beklagligt att de tänker riva. Den första juli hade det blivit tvärstopp för en rivning.
- Då hade vi sagt nej till rivningen därför att kyrkan inte förlorar några pengar på huset, samt att vi kunde bevara skolan till eftervärlden.

Inga kommentarer: