måndag, september 28, 2009

En glömd tunnel


Idag har jag krupit ner genom en A-brunn i gatan. Gled nerför en stege hal som is och landade i en stor lerpöl. Tittade mig omkring och insåg att jag mitt bland all sand skulle böja mig ner för att krypa under en stor stålbalk. Några meter längre bort fanns en stadig cementvägg med en liten uthuggen dörr. Väl där började jag känna fjärilar i maggropen.

En tunnel stor som en sal bredde ut sig för mina fötter. Skum belysning och sval fuktig luft under tegelklädda valv. Som Alice i Underlandet trevade jag mig nerför trätrappen. Efter en timmes väntan och outröttligt fotande kom Bob Diamond. Mannen som upptäckte världens första tunnelbana efter mer än 100 år i glömska. En alldeles underbar människa som fick mig att skratta gråta och rysa om vartannat.

När jag klev upp ur tunneln tre timmar senare - med lera över tajtsen och håret alldeles lockigt av fukten - kunde jag inte få bort leendet från mina läppar. Dagens upplevelse var något av det märkligaste och mest gripande jag har gjort i New York. Verkligen att rekommendera.

4 kommentarer:

thecokebadger sa...

wow!

jag är smygklaustrofobiker och hade förmodligen tyckte det varit lite lagom läskigt, men ack så intressant att förmå sig själv att uthärda/uppleva något liknande.

och får jag berömma dig för din bild till det här inslaget. lamporna, som vore de insvepta i dimma, förföriskt leder betraktaren längre och längre in i bilden till där fantasin får ta över. reflektionerna av ljuset i det välvda taket. mmm...

Elina sa...

åh tack niklas vad fin du är. bilden visar inte hur mörkt det var därnere - alla hade ficklampor för att inte snava på stenar och gropar. verkligen en upplevelse.

Gunilla sa...

Det var onekligen ganska klaustrofobiskt -- och syrefattigt -- i det första utrymmet, närmast marken.
Vilken artikel i New York Times (som du länkar till)! Stackars, Bob, det var 21 år sedan den skrevs... Han är verkligen en story, även om det nog stämmer att han "isn't necessarily a business person".

Elina Jonsson sa...

men visst borde han bli film..!