torsdag, augusti 09, 2012

Bemötande

Georgien är ett socialt samhälle och jag blir ofta tilltalad på gatan. Ibland som en del i den allmänna kommunikationen, ibland för att någon vill tala med just mig. Vad som fascinerade mig idag är hur olika jag reagerar när någon tilltalar mig på ryska och på engelska i Tbilisi. Alla dessa förutfattade meningar och förväntningar.

Lite generaliserande men ändå en empirisk studie. Om jag är engelsktalande så förväntas jag vara turist eller lärare, naiv, väldigt okunnig om Georgien men nyfiken på kulturen och förstås både snål men lätt att lura på pengar. Om jag däremot är rysktalande så kan jag förvisso även vara turist men snarare på besök för affärer eller för att hälsa på släktingar och jag vet allt som är värt att veta om Georgien. Jag är äventyrlig, kaxig, aningen arrogant men absolut inte naiv. Jag betalar gärna mer men går garanterat inte att lura på pengar.

2 kommentarer:

linda sa...

känner helt igen det. vilken skillnad på bemötande när folk hör hur länge jag bott i indien. när nästan fyra år i bangladesh läggs till ökar respekten enormt. då vet jag helt plötsligt mer än indierna själv. vilket jag förvisso ofta ändå gör - i min mening. mer än de rika i alla fall.

Elina Jonsson sa...

fascinerande. såg du förresten artikeln om brittiska diplomater som lär sig hindi..?