Om en man står vid kassan och två kvinnor väntar i kö så väntar kvinnorna som svenskar - med ett visst avstånd. Problemet är bara att när ytterligare män anländer så smiter de framför kvinnorna och slår sig i slang med mannen vid kassan. Kvinnorna bakom förleds att tro att männen känner varandra - vilket de naturligtvis inte gör - och stannar snällt två meter bakom. Men när jag hamnade bakom kvinnorna och insåg systemet så protesterade jag förstås och förklarade för männen att det var tre kvinnor i kö. Männen stod muttrande kvar vid kassan.
Som en sann kverulant så sa jag då högt till alla som ville lyssna att det kanske var för att de var män som de trängde sig. Till min förvåning började de båda kvinnorna skratta och en ung man log igenkännande och sa att tyvärr var det så. Samtidigt blev en man som jag kände igen alldeles generad och bad männen vid kassan att respektera den kö som faktiskt fanns. Simsalabim fick kvinnorna hjälp.
torsdag, januari 26, 2012
Georgiskt kösystem
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Heja Elina som slår ett slag för jämställdheten i Georgien. När du lämnar Zugdidi kommer folk minnas dig som "den blonda, modiga kvinnan som kunde (allt möjligt)". :)
Har en känsla av att du sätter saker i rullning bara genom att vara du.
Jaa, heja dig! Verkligen så himla bra och modigt och dessutom fint hur de andra faktiskt insåg problemet du pekade på.
haha jag kommer nog bli ihågkommen med blandade känslor :)
men det är viktigt att fundera igenom vad som är kulturellt och acceptabelt och vad som är kränkande. otroligt svårt att förklara - även för mina kollegor - att mänskliga rättigheter inte är min svenska kultur utan universella rättigheter fastslagna av samtliga FNs medlemsstater. men jag ger som bekant inte upp i första taget ;)
visst var det fint att de åsidosatta förstod vad jag menade..! blev både förvånad och rörd. samtidigt var det ett skolexempel på genusskolans norm och dikotomi. tänk att de än så länge är så ogenerat diskriminerande.
Skicka en kommentar