fredag, mars 11, 2011

Äpplen och päron

Läste Alice Teodorescus krönika om invandring idag och noterar en detalj som jag ofta ser. Att jämföra invandrare i USA med flyktingar i Sverige. Var det något jag lärde mig på UNHCR så var det att flyktingar inte var välkomna till USA då de inte snabbt nog lyckades försörja sig. Sverige stod däremot upp för sitt solidaritetstänkande och tog en större kvot flyktingar trots ökad administration och ökade kostnader. Det är en av anledningarna till att invandringens effekter på samhället och samhällets effekter på invandraren är olika i USA och i Sverige.

Därmed inte sagt att solidaritetstanken i sig skulle vara fel. Eller att svensk migrationspolitik inte förtjänar sin kritik. Eller att USA inte borde ta emot fler flyktingar. Men det är en mycket intressant politisk och ekonomisk dimension som bör noteras i sammanhanget.

2 kommentarer:

Vibeke sa...

Intressant..! Får mig att tänka på hur snävt invandrarbegreppet i sig är. Och hur stor betydelse grupptillhörigheten: det kollektiva minnet, ursprunget och kulturarv har för människor. Roijas gjorde en läsvärd studie i ämnet där han tittade på gemenskap och företagande

http://www.bokus.com/b/9789175664880.html

(Med reservation för det urtöntiga omslaget).

Elina Jonsson sa...

ah vad intressant. med reservationen för framsidan så verkar den onekligen läsvärd. när jag var på UNHCR undersökte jag the refugee as an asset just med ett företagarperspektiv. väldigt tänkvärt och också oväntat.

i norra georgien fick jag följa hur tjetjenska flyktingar startade företag. superintressant verkligen..!