onsdag, september 17, 2008

Konferensrum XVII


I två veckor har Rådet för mänskliga rättigheter möte i konferensrum XVII. FN:s specialrapportörer berättar om sina erfarenheter under sina olika besök och vad de särskilt vill framhålla med sina rapporter.

Därefter får länderna komma med frågor och kommentarer till rapportörerna. Oftast säger västländerna att SR är fantastiska och underbara och supersöta. Medan G77 vanligtvis vill avskaffa deras mandat och menar att det ändå bara är västlig propaganda. Mycket intressant även om det är något förutsägbart.

Igår gick jag av rent intresse på specialrapportören om Sudan. Efter mötet hade Sudan själva ett informellt möte dit alla var välkomna. Givetvis slank vi inom mötet och oh my gosh vad spännande det var att lyssna. Min kollega deklarerade att hon inte anser att vi ska gå på propagandamöten. Medan jag tycker alldeles tvärtom. För hur stort inflytande Kina och Ryssland än har i Sudan, är det trots allt Sudans regering som är Sudans regering. Och hur oklara saker som än sas i det rummet - så är det Sudans regerings officiella ställningstaganden - och därmed något som verkligen måste tas i beaktande. Alldeles särskilt som de har en nyckelroll för att få en bättre situation i landet.

Inga kommentarer: