lördag, november 30, 2013

Lite om torg

När jag hör nyheterna om Maidan-torget i Kiev så tänker jag genast på Maidan i Tbilisi. Och inser att ordet kommer via farsi från arabiskan. Och när vi nu ändå är inne på torg - varför har inte svenskan något på p som italienskans piazza, spanskans plaza, tyskans platz, grekiskans plateia och slaviskans plosjad..? Därför att ryssarna var i Stockholm och handlade - torgovili - och därför kallar vi helt enkelt torg för handel. Danskan och norskan har torv, med en klassisk skiftning mellan g och v. Bosniskan och kroatiskan har trg, medan de flesta andra har fyrkant

lördag, november 16, 2013

En modern klassiker

Lite gammal vid det är laget men väl värd att se om. Så underhållande så sant och så skrämmande.. Men mest underhållande.

And I like large parties. They're so intimate. At small parties there isn't privacy.

The Great Gatsby

onsdag, november 13, 2013

The Great Gatsby

Minns att jag köpte boken i New York för att vännen bredvid mig sa att det var den bästa bok han hade läst. Jag vet inte vad jag ska säga. Kanske att jag hade något höga förväntningar. Vissa stycken, vissa rader, är alldeles briljanta. Språket lever sitt eget liv med en mängd märkliga fantastiska ord. Men det känns som att boken är ofullständig på något vis. Som att den inte är renskriven. Eller så kanske jag ännu inte förstår tjusningen med boken. Tror jag får läsa om den i framtiden.

tisdag, november 12, 2013

Google+

Ännu en plattform.. Anar att man inte kan undgå Googles Facebook, så det är bara att börja om. Ny profil, nytt foto, nya rader. Måste dock erkänna att jag är rätt nöjd. Den ser bra ut. I like. Haft den i ett par år men först nu som jag strukturerat mig och accepterar vänner. Får se hur det går. Tanken tar mig tillbaka till Facebook 2007..

Flickstagram

Smidigt från Instagram till Flickr. Inget försvinner allt är kvar.

Bildströmmar

Så var det ju det här med Instagram. Som är på telefonen. Än en gång har jag riktat blicken mot Flickr, denna dysfunktionella relation of mine, och är oväntat nöjd. Alla instafoton är nu uppladdade och nya läggs till.

Uppgradering

Dessutom har jag uppgraderat såväl hemsida som visitkort. Visitkortet länkar till hemsidan som i sin tur länkar vidare till alla plattformar. För det blir ju en del. Jag tycker själv att hemsidan fyller sin funktion, men en vän som tittade snabbt trodde att det var ett felmeddelande haha.. Så kanske att det blir en lite mer klassisk sida framöver.

Hemmakontor


Projektarbete

Även att det ibland känns som att jag inte gör så mycket nu när jag är hemma, så kan jag se tillbaka på en hel del resultat. Sedan jag kom hem så har jag sålt bilen, inrett mitt fina hemmakontor, ordnat rekommendationsbrev, skrivit avslutningsrapporter, varit på avslutningssamtal och läkarundersökning, lagt om lån, köpt dator, installerat ritprogram, sorterat år av ackumulerade post- och tidningshögar och börjat städa ur diverse utrymmen och garderober. Helt enkelt allt det där som inte hinns med på ett par veckors semester, det som tar tid och ibland måste få vila lite emellanåt. Men som är fantastiskt att ha gjort när det snart är dags för nya äventyr..

torsdag, november 07, 2013

Oktoberrevolutionen

Lyssnar på favvon Эхо Москвы och inser att det är sjunde november idag. Oktoberrevolutionen. Faktiskt så besökte jag Moskva första gången just den sjunde november - 1996. Minns hur vi hoppades på lite lagom livliga demonstrationer, men besviket såg några trötta röda flaggor fladdra förbi vid Röda Torget. En desto större händelse var att Boris Jeltsin just då genomgick en massiv hjärtoperation och att vi förstås hann tänka "vad händer om.." Men operationen gick bra, vårt besök var toppen och snart satt vi på nattåget hem till Petersburg igen.

onsdag, november 06, 2013

Läggdags

Ikväll har jag hållt föredrag igen. Älskar hur jag inser nya saker varje gång jag berättar. Känns som att jag håller helt olika föredrag varje gång. När jag förberedde mig idag insåg jag att det var första gången sen jag lämnade Georgien, och att allt liksom är i ett helt nytt ljus nu. Mer fokus på samband än på detaljer. Ser redan fram emot nästa föredrag så jag kan utveckla mig mer. Sen är det förstås alltid väldigt roligt med en engagerad publik som ställer många frågor. Och arvodet gick även denna gång till fina SAK. Tack LC!

måndag, november 04, 2013

Krigets färger

"Jag har alltid trott att kriget var svartvitt. Men det är rikt på färger.
Det är inte sant att fåglarna inte sjunger här och att träden inte växer. Man dödar människor bland klara färger, bland gröna träd och under klarblå himmel. Och runt omkring frodas livet. Fåglarna kvittrar, gräset är prickigt av blommor. Döda människor ligger i gräset, och de är inte alls hemska. De är en del av denna färgrika värld. Man kan stå bredvid dem och skratta och prata, människor fryser inte till is coh förlorar inte förståndet vid åsynen av lik. Hemskt är det bara när de skjuter på dig."
Arkadij Babtjenko, Krigets färger, s. 145

Romaner

Spinner vidare på det lätt övermodiga temat att mitt liv är för händelserikt för att läsa romaner. Men faktum är att jag har svårt att ta en roman på allvar. Antingen är de för enkla och därmed orealistiska eller för svåra och därmed ointressanta. Ständigt är jag på jakt efter en god roman, och alltid blir jag lika besviken. Senast jag läste bra böcker var förra våren då jag läste en hel radda samt Zlatan. Oklart vad jag ska läsa nu.. Kanske dags för en nobelpristagare.

Tema Kaukasus och Ryssland

Eftersom jag försöker samla tankarna efter nästan tre år i Georgien så är Kaukasus en naturlig början på min läslista. Först läste jag FOIs Det kaukasiska lackmustestet, vilken jag förstås borde ha läst 2008, för att sedan fortsätta med Gessens Mannen utan ansikte, som jag läste i grevens tid, och avslutades med Babtjenkos Krigets färger om de båda Tjetjenienkrigen. Alla tre böckerna var väldigt bra, om än olika, men jag skulle vilja vidga alla tre. Lackmustestet är klart snäv i sin förankring i 2008 och Gessen snäv i sin ilska över Putin. Babtjenko saknar den större analysen, även att vissa partier är fullkomligt lysande.

Så jag tänker att en naturlig fortsättning borde vara Blomgrens Moskva tror inte på tårar - En tidsresa i det nya Ryssland och sen Montefiores två böcker om Stalin. Gessens bok om Putins Ryssland var i princip en bok om Stalins Ryssland, så jag borde läsa och jämföra. Därefter en omläsning av Mästaren och Margarita. Samtidigt har jag lite tappat lusten att läsa Politkovskaja som inte framställdes särskilt sympatiskt hos Gessen. Möjligtvis Rysk dagbok ändå. Jag vet att Blomgrens bok går snabbt - några dagar - medan Montefiore kommer vara en lång resa. Så parallellt med Montefiore ska jag försöka läsa några lättare romaner.. Samtidigt väldigt sugen på Hopkirks The Great Game.

Läsning

Senaste veckan har jag läst inte mindre än tre böcker. Något av ett rekord för mig som vanligtvis bara läser halva böcker .. och dessutom väldigt sällan. Jag undrade länge varför jag inte orkar läsa, när jag läste så mycket när jag var yngre. Tills en dag en kollega berättade för mig om hennes mamma bibliotekarien som aldrig kan hitta böcker till fältarbetare. Det handlar helt enkelt om ett slags upplevelsemättnad - att det händer så mycket i mitt liv att jag inte har plats för mer. Jag kan liksom inte bearbeta både mitt romanliknande liv OCH en roman. Men nu när jag är hemma på gården med fint litet kontor och dagliga rutiner så har läsintresset smugit sig på igen. Särskilt med en fin liten bokhylla fullspäckad med favvoböckerna. Jag försöker läsa efter en röd linje, så att jag behåller läslusten från ena boken till den andra. Linjen för tillfället är Kaukasus och Ryssland..

Hemmakontor

Bästa av allt är helt klart mitt fina kontor. Ett litet vackert rum med alla mina böcker och dokument, skrivbord och en underbar läsfåtölj. Bredvid fåtöljen givetvis en läslista - ständigt dessa läslistor! - i form av en maffig bokhög. Jag som alltid köper böcker och tänker att jag ska läsa hittar plötsligt mig själv djupt nedsjunken i läsfåtöljen, inte på sidan fem eller tio, utan hundrafem eller trehundratio. Lugnet som sprider sig i kroppen, pennan som för enstaka anteckningar, himlen som för en stund får samla tankarna. Och så ibland lite tidigt morgonarbete medan solens strålar försiktigt sträcker sig över horisonten. Lycka.

Pusselbitar

Sedan jag kom hem i september så har jag försökt organisera mig. De senaste årens flackande - tre år fem år sju år jag har tappat räkningen! - har resulterat i en himla massa kartonger med osorterade papper böcker kläder och prylar. Jag är långt ifrån färdig - om man nu någonsin blir det - men jag är iaf på god väg och känner hur saker och ting börjar falla på plats. Ett tag kändes det visserligen tröstlöst - var börjar man? - men tiden gör framstegen och plötsligt inser jag hur långt jag kommit. Hemmakontor (!), snart walk-in closet med sektioner för olika klimat (!) och ett sovrum som nu mer liknar just ett sovrum än en avstjälpningsplats. Inser nu vad viktigt det är att ha ordning hemma för att kunna åka iväg igen, med samma energi som tidigare.